Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU: Ett hån mot de arbets-lösa att höja pensionsåldern

Annons

Den 7 februari uttalade sig statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om den svenska pensionsåldern. Han lyfte fram problemet med en åldrande befolkning och en hög ambition för välfärden.

Ekvationen för hur detta ska finansieras är inte enkelt. Reinfeldts och högerns lösning är att höja pensionsåldern.

Reinfeldts uttalande är ett bevis på att vi har en statsminister som har tappat greppet om verkligheten. Han har ingen verklighetsförankring och absolut ingen kontroll över arbetsmarknaden.

Med en arbetslöshet kring 8 procent och en ungdomsarbetslöshet mellan 25 och 30 procent är det ett hån mot dessa att höja pensionsåldern. Vi har mycket stora problem med att få fler i arbete och vi har stora problem att få människor anställningsbara. Det problemet kräver större fokus. Det finns inga genvägar.

Vi ser också en risk med att höja pensionsåldern. Det kan komma att bli en klassfråga. De som har råd att gå i pension vid 61, 65 eller 67 års ålder kommer att fortsättningsvis kunna göra det medan de som inte har råd inte kommer att kunna pensionera sig vid den åldern.

Att höja pensionsåldern skulle bidra till att hålla ungdomar ute från arbetsmarknaden ännu längre än i dag. Ungdomsarbetslösheten är ett samhällsproblem som vi gemensamt måste ta krafttag mot. Genom förstärkt utbildningssystem, fler praktik- och traineeplatser och andra utbildningssatsningar gör vi våra ungdomar anställningsbara.

Att våra ungdomar, framtiden, möts av arbete i stället för arbetslöshet är social-demokratins målsättning!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons