Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU: Gör Barnkonventionen till svensk lag

Den svenska regeringen beslutade 1990 att inte göra FN:s barnkonvention till lag i Sverige. Detta innebär att konventionen inte har samma status, eller är lika aktuell som andra svenska lagar utan i stället avfärdas allt för ofta.

Annons

I stället för att instifta barn-konventionen har man gjort en egen lösning som bygger på att våra lagar anpassas till konventionens bestämmelser. Detta är dock inte tillräckligt och tecken finns på att konventionen tenderar att kollidera med den svenska lagstiftningen.

FN:s barnrättskommitté som har i syfte att granska de länder som antagit barn-konventionen kritiserar gång på gång Sverige och rekommenderar att barn-konventionen implementeras i svensk lagstiftning.

FN:s barnrättskommitté betonar ofta vikten av att barnkonventionen ska återspeglas i de nationella lagarna och att rättigheterna ska kunna åberopas i domstol samt att bestämmelserna tillämpas av myndigheterna. Utöver detta har Sveriges frivilligorganisationer inte varit sena med att kommentera att den svenska regeringens rapporter är för bristfälliga för att kunna ge FN:s barnrättskommitté en mer fullständig bild av hur barns situation faktiskt ser ut i Sverige.

År 2003 gjordes barnkonventionen till lag i Norge och 2009 utvärderades tiden med konventionen som lag. Utvärderingen visade att deras metod, där lagen anpassats tillkonventionens bestämmelser, i kombination med ett implementerande av barn-konventionen, generellt sett stärkt barnets rättsliga ställning och dessutom givit konventionen högre juridisk status.

Fem av åtta riksdagspartier är för ett instiftande av barnkonventionen. Moderaterna och Sverigedemokraterna motsätter sig aktivt ett instiftande. Vi i SSU och Socialdemokraterna är några av dem som anser att den nuvarande metoden inte är nog, och för att vi ska kunna säkra barns trygghet måste barnkonventionen bli svensk lag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons