Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU: Höj åldern för den fria tandvården till 25 år

Sjukvården i Sverige betraktas typiskt sett som en av världens bästa och mest jämlika.

Annons

Det har länge varit viktigt att vårdkostnaderna är låga, och särskilt att barn och ungdomar oavsett förhållanden skall kunna ta del av sjukvården. Åldersgränsen för gratis vård varierar över landet, men på senare tid har i många områden drivits gratis vård upp till 25 års ålder. Så ser det redan ut i till exempel Västmanland, och internationellt sett är det inte särskilt vanligt med en så tillgänglig och billig vård.

Det är dock intressant att notera att det svenska samhället inte verkar betrakta tänderna som en del av kroppen, utan skiljer på tandvård och annan vård. Till detta finns orsaker, som att tandvården har organiserats helt annorlunda än den övriga. Följden är dock att tandhälsan verkar sättas i andra hand jämfört med resten av kroppen.

Den svenska tandvården är visserligen upp till 20 års ålder fullt ut finansierad av staten och därmed helt avgiftsfri. Gränsen är troligen tänkt att ligga i brytpunkten mellan ungdom och vuxenliv och meningen är att den som fyller 20 år skall kunna börja ta hand om sin egen ekonomi och sina egna omkostnader. Problemet är att den åldersgränsen inte håller, när långt ifrån alla genast kan ta ett jobb de kan försörja sig på.

Det går att jämföra de olika åldersgränserna på 20 respektive 25 år. Mellan dessa händer det mycket i en nyvuxens liv. De flesta ¿antingen letar efter ett jobb eller utbildar sig på högskola eller universitet. Överlag är det långt ifrån alla som har den ekonomi som i dagsläget krävs för att betala sin tandvård. Det här får konsekvensen att den som inte har en familj, som kan hjälpa till med kostnaderna, redan i unga år får börja dras med en dålig tandhälsa.

I längden är målet att all vård skall vara så ¿billig som möjligt, och att även den dyra tandvården skall bli tillgänglig för alla. En första åtgärd måste vara att när det gäller finansieringen likställa tandvården med den övriga vården, så att det inte för många ungdomar blir nödvändigt att sätta sina tänder i andra hand. 25 år är då ett bra riktmärke, och sammanfaller ungefärligen med avgiftsgränsen på vård i många landsting. Viktigt är att tandvården inte görs till en lyx, som inte ses som lika viktig som den övriga vården.

Det är visserligen staten som har hand om tandvårdsfinansieringen för unga, men det betyder inte att en förändring är ogenom-¿förbar. Tvärtom finns det extra goda förutsättningar för en rikstäckande förändring när det handlar om staten, som dessutom förfogar över större resurser än landstingen.

Var och en skall ha rätten att växa upp i hälsa, och det skall inte vara nödvändigt att redan som ungdom skämmas för sina tänder.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons