Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU: Mona Sahlin för arvet efter Palme vidare

Annons

Idag är det 21 år sedan Olof Palme mördades. Mordet innebar en chock för det svenska samhället som det aldrig riktigt har hämtat sig ifrån.

Ändå är det inte mordet vi ska minnas en dag som denna utan de idéer och visioner som Olof Palme stod för. Trots att Sverige 1986 var ett helt annat land i en helt annan värld och Olof Palme ett barn av sin tid så har hans sätt att se på politiken, på människorna, på framtiden mycket att lära oss. Även vi som inte var födda då eller var mycket unga då han mördades, finner inspiration i hans engagemang för rättvisa och solidaritet världen över.

Den som studerar Palmes utrikespolitiska tal och artiklar slås till en början av detta engagemang men också av insikten om att detta är en man, en politiker, som tar politiken på allvar, ser den som en väg att göra människornas liv och världen bättre. En man som är övertygad om förnuftets och medmänsklighetens seger över primitiva företeelser som hat och hämnd.

Den som intresserar sig för Olof Palmes gärning ser en människa som hela tiden står på tå, som balanserar mellan det passande och det mest förbjudna i sin iver att väcka människan ur apati och oförmåga. Vi ser det i hans Hanoital, där han jämför de amerikanska bombningarna av Vietnam med nazismens och fascismens illdåd. Eller när han fördömer Sovjetunionens invasion av Tjeckoslovakien. Aldrig riktigt bekväm i de styrandes ögon men alltid på de förtrycktas sida. Så ser vi på Olof Palme, så ser vi på en stor statsman.

En dag som denna ska inte bara ägnas åt tillbakablickande, längtan efter en tidsanda och en man som aldrig kommer åter. Det vore att göra Olof Palme, hans verk och mening, en stor orätt. Istället ska vi ägna dagen åt framtiden, se vad i vår historia som vi kan lära oss någonting av och använda detta när vi möter framtidens utmaningar.

Vi håller Olof Palmes gärning levande för vi tror att hans sätt att se på politiken som människans verktyg är det synsätt som måste finnas hos morgondagens ledare. Vi håller Olof Palmes gärning levande för vi vet att hans idéer om frihet, jämlikhet och solidaritet, demokrati och rättvisa, är tidlösa och kommer att vara minst lika aktuella imorgon som för 21 år sedan. Vi håller Olof Palmes gärning levande för vi kämpar för en värld i fred och frihet fritt ifrån förtryck och orättvisor, precis som han en gång kämpade för detta.

Om mindre än en månad väljer det socialdemokratiska partiet en ny ordförande. Vi unga socialdemokrater från Västmanland ställer stora krav på den som ska axla denna tunga mantel. Vi gör det med utgångspunkt från det förhållningssätt och de värderingar som vi har försökt att beskriva ovan. En socialdemokratisk ledare måste alltid ta sin utgångspunkt i de mest utsatta och förtrycktas situation. En socialdemokratisk ledare får aldrig svika dessa eller tumma på våra värderingar.

Överst på den socialdemokratiska agendan måste kampen för människovärdet stå. Detta innebär dels traditionell socialdemokratisk politik som utbildning, sysselsättning, välfärd åt alla, men också en större humanitet gentemot dem som söker asyl och ett återupprättande av Sverige som förkämpe för de svaga och fattiga.

Ett framtida ledarskap får inte förknippas med uttalanden som "social turism" eller ett misstänkliggörande av svårt sjuka barn som söker trygghet från krig och orättvisor. Ett framtida socialdemokratiskt ledarskap måste präglas av humanism och medmänsklighet.

Mona Sahlin, hon som många gånger sagt att hon -inte gick med i socialdemokraterna, utan i Olof Palme-, är den enda kandidaten till ordförandeskapet. Vi unga socialdemokrater från Västmanland står bakom henne för att vi tror att hon har de egenskaper och förmågor som vi här har räknat upp. Vi tror att Mona Sahlin är den som bäst förvaltar arvet efter Olof Palme, den som bäst formar människornas drömmar till visioner för framtiden och den som bäst leder socialdemokratin till seger i 2010 års val.

Gabriel Wikström

Ordförande för SSU Västmanland

Tayeb Guettou

Ordförande för SSU Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons