Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU: Sverige behöver inte fler oansvariga skattesänkningar

I sitt sommartal i Vaxholm utlovade statsminister ­Fredrik Reinfeldt (M) nya stora skattesänkningar. ­Hittills har den moderatstyrda alliansen sänkt ­skatten med 85 miljarder kronor.

Annons

Det betyder att välfärden har fått mindre resurser medan pengarna gått till dem som har haft ett jobb. Arbetslösa, sjukskrivna, studenter och pensionärer har inte fått mer pengar i plånboken. 

Den nya skattesänkning som Moderaterna talar om är i storleksordningen 5-10 miljarder kronor. Mycket pengar och särskilt i ett läge där arbetslösheten närmar sig 11 procent och underskottet i de offentliga finanserna är svindlande 100 miljarder. 

Fredrik Reinfeldt brukar göra stor affär av att den borgerliga regeringen skulle vara bäst lämpad att ta ansvar för Sveriges finanser men den hittills förda politiken har snarare visat på motsatsen. En omfördelning av resurser från välfärden till de lyckliga nog att ha ett jobb leder till att en grupp gynnas på bekostnad av många andra. Många av dem som har fått och kommer att få del av nya skattesänkningar är människor som också behöver välfärdstjänster såsom barnomsorg, skola, sjukvård, äldrevård och liknande. För dessa innebär skattesänkningar som bekostas med hjälp av besparingar i välfärden snarare en förlust än en vinst. 

I en finansiell kris med stigande arbetslöshet som vi i dag har för ögonen är inte receptet sänkta skatter utan snarare att mildra effekterna genom investeringar i såväl infrastruktur som människor. Varför fortsätter då Moderaterna sin enträgna skattesänkarpolitik? De kan väl också räkna? 

Mitt enda svar är att högern enbart drivs av ideologiska motiv som går ut på att samhället i form av stat, landsting och kommun egentligen ska ha så lite verksamhet som möjligt. Att dränera dessa verksamheter på resurser blir därför ett självändamål. 

Vi har redan hört uttalanden från regeringen som går ut på att kommuner med sviktande skatteintäkter måste koncentrera resurserna till ”välfärdens kärna”. Denna ”kärna” består enligt Moderaterna av vård, skola, omsorg medan verksamhet som kultur, idrott och fritidsverksamhet borde avvecklas. 

Att dessa sistnämnda områden är livsviktiga för en människas välbefinnande och gör att hon många gånger klarar av sitt arbete, sina studier eller helt enkelt sitt liv bättre är någonting Moderaterna helt verkar strunta i.

Den borde bli allt mer uppenbart för var och en att Sverige inte behöver fler oansvariga skattesänkningar. Vad Sverige behöver är en regering som tar ansvar för ekonomin och sätter välfärden före stora skattesänkningar. Sverige behöver med andra ord en socialdemokratisk regering igen. 

Gabriel Wikström

ordförande SSU-Västmanland

utbildningspolitiskt ansvarig i SSU:s förbundsstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons