Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsmissionen: Kommunstöd behövs för utsatta ungdomar

Annons
I fara. Stadsmissionen vill ha stöd från Västerås stad för att kunna fortsätta att nå och hjälpa utsatta ungdomar.foto: per g Norén/vlt arkiv

Västerås stadsmission når utsatta ungdomar i Västerås stad som ofta är svåra att nå. Arbetet har ett stort stöd hos privatpersoner, företag och organisationer men behöver Västerås stads bidrag för att kunna fortsätta.

Under det senaste knappa året har vi fört samtal med Västerås stad om kärnfinansiering för vår ungdomsverksamhet. Vi tycker att det är rimligt att Västerås stad bidrar med minst hälften av kostnaden. Gåvogivare, företags-vänner och organisationer har på ett fantastiskt sätt slutit upp bakom behovet av stöd för utsatta ungdomar och står för den andra hälften, cirka 2 miljoner kronor.

Det är inte det lättaste att bo i Västerås för dem av oss som lever på välfärdssamhällets baksida. De ungdomar vi möter har stora och blandade problem. En del av dem behöver prata en stund eller hjälp med kunskap om vilka myndighet de ska vända sig till. Andra mår riktigt dåligt och har problem som inte är lättlösta.

För någon vecka sedan ringde till exempel personalen från vår dagverksamhet för hemlösa angående en ung person som för första gången kom dit. När vi träffade 20-åringen var det en person med stort hjälpbehov som hade drogat sedan 16 års ålder. Under en längre tid har vi också stöttat en ung person med allvarligt självskadebeteende och en annan som berättat om sin uppväxt och hur det var att leva i en koja ute i skogen när att det var för tufft att vara hemma tillsammans med en mamma som missbrukade.

De ungdomar vi hjälper har flera problem i livet samtidigt. Det handlar om en kombination av missbruk, hemlöshet, arbetslöshet, dålig ekonomi, dåliga sociala nätverk, otrygghet och okunskap om sina rättigheter. Det är också ofta ungdomar som har en stor misstro mot polisen, socialen och andra myndigheter. Just att det är en kombination av problem och därtill en stor misstro mot det offentliga som gör behovet av vår typ av stöd extra stort.

Vår hjälp innebär en livsavgörande skillnad för personen. För samhället är det även en besparing på tiotals miljoner kronor när en ung person hjälps bort från en framtid i hemlöshet, missbruk och kriminalitet.

Västerås stadsmission ungdomsarbete är ett relationsskapande och stöttande arbete. Vi skapar relationer med ungdomar genom att vistas i deras miljöer, framför allt genom Ungdomsbussen och Enter. När vi har etablerat en relation och fått tillit från personerna, jobbar vi som stöd i kontakter med sociala myndigheter, skolor, med mera. Vi stöder även dem tillbaka till ett fungerande liv via till exempel arbetsträning i vår secondhandverksamhet eller genom terapeutiska samtal.

Individ- och familjenämndens arbetsutskott beslutade för ett par veckor sedan att frågan inte hörde hemma på deras bord utan på pedagogiska nämndens bord. I somras beslutade Pedagogiska nämnden att frågan inte hörde hemma på deras bord utan på Individ- och familjenämndens bord. Detta inte ett hållbart agerande. Västerås ungdomar behöver vårt stöd nu.

Vi uppmanar Individ- och familjenämnden att tänka om och se över det behov en del av Västerås ungdomar har av vår verksamhet. Vi vill ha ett starkt och långsiktigt partnerskap med Västerås stad, för ungdomarnas och framtidens skull.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons