Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsmissionen: Så långt det går ska störning minskas

I dag tar Individ- och familjenämnden ställning till förslaget att ingå idéburet – offentligt partnerskap med Västerås stadsmission om verksamhet för människor i missbruk, hemlöshet och psykisk ohälsa.

Annons

Det gäller den verksamhet som bedrivs i Gamla Armékyrkan på Sturegatan 22. På grund av vissa störningar i när-området finns invändningar från några butiksinnehavare och en del omkringboende.

Gamla Armékyrkan ställdes till förfogande för Hela människan (RIA) i Västerås för några av stadens mest utsatta människor. Detta underlättades av att fastighetsägaren har starka sociala värderingar. Fastigheten ägs av Centrumkyrkan (en del av Metodistkyrkan i Sverige) och av Svenska Frälsningsarmén. Det var ett modigt beslut. Verksam-heten är nu en del av Västerås stadsmission.

En verksamhet som vänder sig till människor i hemlöshet, missbruk och psykisk ohälsa skapar vissa problem i närområdet. De är möjliga att motverka men går aldrig att helt eliminera. För att minska de problem som har funnits under hösten har en arbetsgrupp bildats bestående av representanter från deltagarna i verksamheten, från Västerås stad, Västerås stadsmission, Polismyndigheten och omkringboende. Målet är att minska störningar som verksamheten kan medföra för omkring-boende och näringsidkare.

Västerås Stadsmission har under hösten arbetat fram tydligare regler som gäller såväl ute som inne samt sanktioner utifall att del-tagarna i verksamheten bryter mot reglerna. Vi kommer också under våren att till-sätta tre nya tjänster för att kunna förändra verksamheten till det bättre. Tillsammans med Västerås stad kommer vi också att inom ramen för partnerskapet utveckla nya verksamheter på andra ställen i Västerås för en del av dem som nu besöker Sturegatan 22.

Vi ska göra allt vi kan för att verksamheten ska fungera bra. Vi är också villiga att flytta den om någon erbjuder oss en möjlighet att driva den framgångsrikt med mindre störningar för omkringboende och näringsidkare. Men en sak är säker. Det finns ingen plats som är rätt plats för en verksamhet som vill hjälpa personer med så omfattande problem som dessa trasiga människor har.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons