Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsmissionen: Vi önskar att alla ungdomar ska svara att de mår bra

”När jag var fjorton var jag så deprimerad att jag tog droger och började röka och hade min första fylla... och sen på min 15-årsdag blev jag våldtagen av dem jag kallade mina kompisar…”

Annons
Deppigt. Hälsan bland länets ungdomar genomgående bra. Men så länge det finns en person som mår dåligt måste mer göras, skriver Ronald Henriksson.

Citatet är hämtat från undersökningen ”Tuffa tjejer – Nya vägar” och kommer från en av de unga Västeråstjejerna som intervjuades i undersökningen.

Enligt den årliga underökning Liv och hälsa, som tidigare i vår presenterades av Landstinget Västmanland och länets kommuner, är hälsan bland länets ungdomar genomgående bra. Den stora ökningen i psykiska besvär som tidigare setts sägs till exempel nu ha avstannat och de flesta elever ser ljust på framtiden.

Detta är alltsammans väldigt goda nyheter men det finns fortfarande ungdomar som mår väldigt, väldigt dåligt och mycket av våra egna erfarenheter tyder på att just denna grupp till och med mår sämre än tidigare.

Vi vågar också påstå att det är ytterst troligt att de elever som mår sämst är de som inte har svarat på Landstingets undersökning. Svarsfrekvensen bland gymnasieungdomar i Västerås var dessutom anmärkningsvärt låg. Detta kan få olyckliga konsekvenser då många av de beslut som tas angående hur resurser ska fördelas och vilka insatser som behövs till stor del grundar sig på undersökningen Liv och Hälsa.

Vår uppfattning är att så länge det finns en person som mår dåligt måste mer göras. För att försöka få en djupare insikt och förstå hur de drabbade ungdomarna mår, vad det kan bero på och vad man kan göra för att förhindra detta, har två forskare från Mälardalens högskola, i samarbete med ATSU (Att trygga sexuellt utnyttjande), på uppdrag från Västerås stadsmission genomfört en kvalitativ undersökning.

Undersökningen genomfördes bland ett antal tjejer i Västerås som representerar den del av ungdomarna som på olika sätt och av olika anledningar mår dåligt. Dessa tjejer beskriver en livssituation fylld av negativa spiraler och avsaknad av vuxna som brytt sig. Undersökningen målar upp en tydlig och tragisk bild som genomsyras av en stor och akut brist på tidiga, uppsökande insatser av vuxna som bryr sig och förstår varför de agerar som de gör.

Just behovet av uppsökande kontakt blir särskilt tydligt när man läser rapporten. Här handlar det om ungdomar som inte självmant söker upp kontakt och hjälp från vuxna. De intervjuade ungdomarna vittnar om myndighetspersoner och skola som inte brytt sig förrän det gått för långt eller resultaten blivit lidande. Man vill att någon ska se dem, fråga hur de egentligen mår och verkligen lyssna, på ett tidigt stadium.

Västerås stadsmission jobbar fokuserat med just uppsökande och förbyggande verksamhet. Ett exempel på detta är vårt projekt Ungdomsbussen där vi försöker fånga upp ungdomar som befinner sig i farozonen. Genom att synas på stan och i områden där ungdomarna rör sig försöker vi möta killarna och tjejerna på deras villkor på deras hemmaplan, och där ge dem en möjlighet att bygga tillit och relationer till vuxna genom respektfulla möten och samtal.

Vi ser positiva effekter av vår och andras verksamhet av detta slag men det räcker dock inte på långa vägar. Mer gemensamma krafter behöver koncentreras. Resurser behöver tillsättas och personer som möter ungdomarna i deras vardag måste få förutsättningar som gör det möjligt för dem att bry sig och engagera sig. Politiker, beslutsfattare, skola, sociala myndigheter och föreningar måste var missnöjda om en enda ung tjej eller kille mår dåligt.

Visionen bör vara att vi tillsammans kan göra så att 100 procent av länets ungdomar svarar i Liv och hälsa att de mår bra och ser ljust på framtiden.

Västerås stadsmission bjuder i dag in ledande politier, beslutsfattare och andra aktörer med befogenhet och ansvar i dessa frågor till ett frukostmöte där forskaren Eva Björklind och Eva Norling från ATSU presenterar rapporten Tuffa tjejer – Nya vägar. Träffen syftar till att belysa frågan och inbjuda till samtal och diskussion för att på längre sikt tillsammans komma fram till lösningar som kan skapa en bättre framtid för våra ungdomar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons