Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Anger(m): Alliansen skapar kortare vägar tillbaka

Annons

Den 4 juli kritiserar Pia Nilsson (s) alliansregeringens politik på sjukförsäkringsområdet. Under den förra regeringen, förtidspensionerades människor ofta efter ett års sjukskrivning utan att någon rehabilitering eller utbildning till annat arbete erbjudits. Över 700.000 personer får liten eller ingen hjälp att bli bättre och komma tillbaka till någon typ av arbete. Sverige har världens längsta passiva sjukskrivningar och många har fått förtidspension trots arbetsförmåga. Det är oacceptabelt.

Alliansen vill ersätta passiva sjukskrivningar med aktiva åtgärder. Vi inför därför bland annat en rehabiliteringskedja och ersätter den tidigare sjukskrivningsmodell som bygger på sju steg med en kortare precisare modell, med bara tre steg. Förtidspensionering menar vi ska vara en absolut sista utväg. Den som förväntas kunna återgå i arbete kan ansöka om förlängd sjukpenning. Istället för att som förtidspensionär få 64 procent, ersätts den sjuke med förlängd sjukpenning 75 procent av den tidigare inkomsten i upp till 18 månader.

Vi håller med Pia Nilsson om att en fungerande företagshälsovård är viktig för att minska sjukskrivningstalen i Sverige. Därför har vi gjort det möjligt för landstingen att ingå avtal med staten om förstärkt företagshälsovård och tillfört ökade resurser till vårdgaranti och inte minst till psykiatrisk vård.

Med vård i tid och en väl utbyggd företagshälsovård kommer behoven på lång sikt att minska. Därför har Alliansen avsatt 3,4 miljarder kronor de tre kommande åren till förstärkt företagshälsovård och en rehabiliteringsgaranti för alla sjukskrivna.

Vi vill underlätta för arbetsgivaren att våga anställa någon som varit borta från arbetsmarknaden under en längre period men genomför även förändringar som att arbetsgivarna blir skyldiga att bevilja tjänstledighet om en sjukskriven anställd vill pröva på ett annat arbete och ökade möjligheter till att prova på arbete utan att för den skull bli av med sin sjukersättning. Inkomster upp till 41 000 kronor kommer därför inte påverka ersättningen. Över detta belopp, kommer sjukersättningen bara att minska med hälften av den ökade inkomsten - enkelt uttryckt kommer ersättningen inte att försvinna förrän inkomsten är över 300 000 kronor om året.

Hur gärna Pia Nilsson än vill måla en bild av hur Alliansen genomför jakt på sjuka, handlar våra reformer om att hjälpa människor tillbaka från utanförskap. Med vård i tid och kortare vägar tillbaka till arbetslivet, skapar vi ett friskare Sverige med ett mindre utanförskap. Precis som vi gick till val på.

Staffan Anger

riksdagsledamot (m)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons