Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Anger (M): Alliansens aktiva arbetslinje står mot oppositionens passivitet

Annons

Karl Pejcic (S) påstår att Alliansens politik ”nuvarande medelklass har blivit rik och fått det bra och nu har den slutat bry sig om den som har det besvärligt i tillvaron”.

Jag undrar hur många som känner igen sig i den verklighetsbeskrivningen.

Jag ser i stället hur Sverige klarat sig förhållandevis väl genom en global finanskris, vi ser en tillväxt i ekonomin på 5,5 procent 2010 och 7,3 procent under årets fjärde kvartal. Det visar att Alliansens politik gör skillnad.

I mitt Sverige har läget på arbetsmarknaden börjat ljusna ordentligt. I december 2010 var över 100 000 fler sysselsatta än ett år tidigare. Arbetsförmedlingen noterade 20 000 fler nyanmälda vakanser under januari månad 2011 jämfört med samma månad förra året. Fler förtidspensionärer väljer att ta steg tillbaka mot arbetsgemenskapen och bidragstagandet minskar. Nystartsjobben som nu uppgår till 40 000 motverkar långtidsarbetslösheten. För dem som varit arbetslösa runt ett år, satsar vi stenhårt på jobbcoaching, utbildning och praktik genom jobb- och utvecklingsgarantin (JUG). Under 2010 har 26 000 personer fått ett arbete med hjälp av externa jobbcoacher.

Men det finns ingen perfekt reform. Nya reformer har alltid barnsjukdomar och därför följer regeringen utvecklingen noga. Det är viktigt att brister uppmärksammas tidigt och att oseriösa aktörer sorteras ut. Arbetsförmedlingen har därför fått i uppgift att stärka kontrollen av alla kompletterade aktörer och sedan i somras finns ett särskilt system för systematisk uppföljning. Kundnöjdhetsenkäter visar att nio av tio som deltagit i extern jobbcoachning är nöjda eller mycket nöjda och åtta av tio uppger att coachen, helt eller delvis, haft rätt kompetens för att hjälpa dem.

Alliansens politik erbjuder varje individ möjligheten att komma tillbaka i den mån det är möjligt. Vår hållning är att vi ska se varje människa och erbjuda verktygen till att själv bestämma över det egna livets utveckling. Men Pecjics och hans parti vill vrida klockan tillbaka samma AMS-liknande åtgärder som vi upplevt under deras många år vid makten, och som vi vet leder till utanförskap, passivitet, förtidspensioneringar.

Pecjic och hans partivänner kommer alltid att kunna hitta dåliga exempel – men det är viktigt att se till det övergripande resultatet. Siffrorna talar sitt tydliga språk och visar att Alliansen tar ansvar för hela Sverige. Ett Sverige där alla som kan ska bidra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons