Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Anger (m): En politik för jobben och välfärden

Under den socialdemokratiska regeringstiden mellan 1995 och 2005 förtidspensionerades 562 530 människor. Det är 140 människor varje dag i tio år.

Annons

Många var unga och förtidspensionerades mot sin egen vilja för att rädda sysselsättningsstatistiken. Bara en procent kom någonsin tillbaka till arbetsmarknaden.

Med Göran Persson och Mona Sahlin i regeringen stod var femte svensk i arbetsför ålder utanför arbetsmarknaden eller arbetade mindre än vad han eller hon skulle vilja. Ett samhälle med massarbetslöshet är inte ett samhälle för alla.

Moderaterna och de övriga allianspartierna fann den här utvecklingen helt oacceptabel. Vi vill istället öppna vägar tillbaka till arbetslivet för förtidspensionerade som kan arbeta heltid eller en del av tiden. Vi har redan genomfört åtgärder som gör att Försäkringskassan uppskattar att omkring 100 000 människor kan lämna förtidspension fram till 2010.

I halvtid för Alliansen är skillnaden tydlig. Under vårt första år sjönk arbetslösheten på historiskt sätt. När vi nu går in i en lågkonjunktur är Sveriges ekonomi beväpnad att ta hand om den sviktande tillväxten.

Alliansregeringen går nu vidare och söker nya drivkrafter för företag och andra arbetsgivare att anställa människor som är förtidspensionerade. Det nya är att företag som anställer någon som idag är förtidspensionerad helst slipper att betala sjuklönen om personen är sjuk och därmed borta från arbetet.

Kampen mot utanförskapet är alltjämt en av regeringens viktigaste frågor. Med fler som arbetar blir det mer resurser till vår gemensamma välfärd. Vi blir alla vinnare om fler människor jobbar. Målet för regeringen politik är full sysselsättning, alla som vill och kan arbeta ska också ha en möjlighet att göra det.

Staffan Anger

riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons