Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Anger (m): Fantastiskt pris för Vin Sprit

Regeringen har på ett skickligt sätt sålt Vin Sprit till franska Pernod Ricard för cirka 55 miljarder kronor.

Annons

Det är ett högt pris, långt över vad man kunde förvänta sig i en begynnande lågkonjunktur med lägre börskurser. Då vinsten för Vin Sprit är 2,2 miljarder och utdelningen 700-800

miljoner är det en lysande affär att sälja för ett pris som motsvarar 25 gånger dess vinst. Vin Sprit har dessutom ett lågt substansvärde.

Den svenska staten skall istället satsa sina resurser inom områden som är viktiga för oss svenskar. De pengar som tidigare varit låsta i spritfabriker kan nu satsas på vård, skola och inte minst äldreomsorgens växande behov, där investeringar också behövs. Statliga investeringar i Sveriges järnvägar, vägar och slussar behövs, både för underhåll och nybygge. Inte minst i Västmanland, där infrastrukturen är mycket eftersatt.

Ett annat viktigt område är forskning och utveckling. I vår snabbt globaliserade värld måste vi öka forskningsresurserna både från privat och statligt håll för att hänga med. Den intellektuella konkurrensen ökar ständigt från länder som Kina, Indien och Brasilien, där satsningarna inom dessa områden är enorma. Tekniköverföringen dit sker snabbt.

Vin Sprit är det historiska resultatet av den gamla svenska alkoholpolitiken. En politik som är överspelad och vi inte längre behöver. Alliansens skickliga försäljning till detta fantastiska pris skapar stora möjligheter att lägga våra gemensamma pengar i framtidens äldreomsorg, infrastruktur och forskning.

Staffan Anger

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons