Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Anger (M): Fortsatt kamp mot byråkratin

Annons

Under Alliansens första mandatperiod har stora framsteg gjorts i arbetet med att förenkla för företagen, vilket också OECD konstaterar i sin granskning av Sverige.

Det har skett ett trendbrott där företagens administrativa kostnader minskat och flera av de regler som företagen har pekat ut som dyra och krångliga har förenklats. Under våra första fyra år genomförde Alliansen förändringar som minskade företagens byråkratiska kostnader med 7,5 procent eller 7,5 miljarder kronor. Vårt mål att minska de administrativa kostnaderna för företagen med 25 procent är dock ännu inte uppnått och förlängs nu till 2012.

Ungefär 50 procent av företagens byråkratiska börda kommer från EU:s gemensamma regelverk. Sverige har kommit förhållandevis långt, men glädjande ser vi nu att regelförenkling finns högt på alla EU-länders agenda.

Världen i dag ser annorlunda ut nationellt och internationellt jämfört med när förenklingsarbetet inleddes 2006 och utgångspunkterna för vårt arbete måste förändras. Därför utarbetas nu ett nytt förenklingsprogram hos regeringskansliet. Vi tar lärdom av erfarenheterna som arbetet hittills gett genom att bygga vidare på och utveckla det som fungerat bra och försöka utveckla eller avveckla det som fungerat mindre bra. Bland annat handlar det om att skaffa nya indikatorer för att bättre kunna avläsa och följa upp företagens upplevda vardag. Vi har också beslutat att lägga särskilt fokus på lokala och regionala problemområden samt förlänga Regelrådets verksamhet till 2014.

Länge har byråkratin uppfattats som hämmande. Även om viss reglering är nödvändig, är Alliansens målsättning att stödja våra svenska företags konkurrenskraft med välutformade, enkla och begripliga regelverk.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons