Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Anger (m): Inget systemskifte

Sven-Erik Österberg (s) har i två artiklar under sommaren starkt kritiserat regeringens jobbpolitik och en framtida försäljning av sex statliga bolag.

Annons

Österberg påstår att ett systemskifte är på gång och kritiserar finansmarknadsminister Mats Odell och hävdar att de nya moderaterna driver samma politik som de gamla och nu genomför ett systemskifte.

Detta är helt fel. Att få ner arbetslösheten och sätta jobben främst är säkerligen både den nuvarande och de tidigare socialdemokratiska regeringarnas främsta mål. Tyvärr misslyckades den socialdemokratiska regeringen med jobbskapandet under den tolvårsperiod som man regerade landet.

Vi kan nu konstatera att den nuvarande regeringens politik har givit flera jobb. Även om naturligtvis högkonjunkturen

bidragit. Det har också sagts av konjukturinstitutets prognoschef att ett flertal jobb har skapats genom regeringens politik. Inte alls systemskifte, bara en bättre politik.

Vad gäller försäljningen av de sex statliga företagen sålde den tidigare socialdemokratiska regeringen en stor del av

Telia Sonera. De fick också riksdagens godkännande under den förra mandatperioden att sälja resten av Telia Sonera, Nordea och OMX. Planen var att sälja företag för 45 miljarder kronor, vilket mycket tydligt har framkommit.

Att nu alliansregeringen lägger till tre företag på säljlistan är inte att genomföra ett systemskifte. Alliansregeringen vill omfördela de statliga resurserna för att satsa på områden som är eftersatta. Sveriges infrastruktur är mycket eftersatt. Likaså behövs mer resurser för att klara äldrevården. Det behövs också ytterligare resurser inom undervisningsområdet för att klara vår internationella konkurrenskraft i dessa globaliseringstider. Då dessa resurser behövs är det naturligt att sälja ett antal statliga företag.

Österberg är orolig för att konkurrensen inom banksektorn kommer försvagas om SBAB säljs. Låt oss först se vem som köper SBAB. Blir det en norsk, dansk eller tysk bank kommer i stället konkurrensen att öka, vilket välkomnas.

De sex företag som nu ska säljas håller på att analyseras i detalj tillsammans med regeringens rådgivande företag. Det är ett mycket stort arbete som genomförs, så att försäljningen blir optimal. Tro mig, jag har varit med om både försäljning och köp av små och stora företag i mitt tidigare arbete. Analysen av dessa sex företag är mycket omfattande och detaljerad.

I riksdagen röstade alla de närvarande riksdagsledamöterna i alliansen på en försäljning. Det är inte bara Mats Odell som vill sälja. Det tycks finnas många "nyttiga idioter" för att använda ett språkbruk ifrån Österberg.

Staffan Anger

Riksdagsledamot från Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons