Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Jansson (S): Girigt och orättvist förslag om gräddfiler

Västeråsalliansen arbetar just nu med att driva igenom ett förslag som bland annat innebär att chefer inom kommunen ska erbjudas privata sjukförsäkringar.

Annons

Bengt-Åke Nilsson (FP) säger i VLT den 19 februari att alla anställda i kommunen genom ett löneavdrag kan teckna en privat sjukförsäkring. Visserligen, men de som har råd med ett löne-avdrag för detta är de som tjänar mest. Vilken verklighet lever Alliansen i när de tror att till exempel en undersköterska som arbetar deltid har råd med ett löneavdrag varje månad för att kunna köpa sig en privat sjukförsäkring? Förslaget är både girigt och orättvist.

Västeråsalliansen vill genom detta förslag ge välbetalda anställda i Västerås kommun möjlighet att köpa sig förbi i vårdkön, före de personer som har större medicinska behov. Det kommer att innebära att det blir två väntrum på sjukhusen: ett för dem som har råd att köpa en privat sjukförsäkring och ett för alla andra.

Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera att friska välbeställda människor får vård före dem som behöver vården mest. Vi tycker också det är fel att västeråsarna ska tvingas betala för dessa gräddfiler. Den offentligt finansierade sjukvården ger vård efter behov, sjukast först. Nu vill Västeråsalliansen ändra detta genom att låta kommunens chefer gå före i kön.

Västeråsalliansen måste vara väldigt missnöjd med det arbete som deras allianskamrater på Landstinget Västmanland gör. Uppenbarligen så är den vård som alla vi i Västmanland erbjuds inte tillräckligt bra för kommunens chefer. Nu ser vi konsekvenser av alliansens kraftiga skattesänkningar i Sverige och i Västerås. Skattesänkningar som innebär att människor måste ha privata sjukförsäkringar för att få rätt till sjukvård. Detta leder på sikt till ett A- och ett B-lag i sjukvården.

Staffan Jansson

oppositionsråd, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons