Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Jansson (S): Lönedumpning är fel väg att gå

Ragnhild Källberg (FP) lade ett nämndinitiativ till kommunstyrelsen den 8 februari med titeln Unga ska ha jobb. I det yrkar man på att införa ungdomsavtal där personer under 25 ska anställas till 75 procent av lägstalönen.

Annons
Samma jobb, mindre lön. Vi kommer aldrig någonsin att verka för lönedumpningsavtal. Det är inte så vi kommer åt ungdomsarbetslösheten, skriver Staffan Jansson.

För att få ett begrepp om vad detta skulle kunna innebära så kan det vara värt att veta att för en outbildad person inom vården, dit vi kan anta Folkpartiet främst tittar mot, ligger enligt avtal minimilönen på runt 15 000 kronor före skatt. Redan i dag anser vi att lägstalönerna inom dessa, oftast kvinnodominerande, yrken är för låga. Efter den straffavgift man då tillför de unga skulle en sådan person få ut ungefär 11 000 kronor före skatt – för att genomföra samma arbete under samma tid som redan lågavlönad, befintlig personal.

I initiativet fanns det ingen precisering på vilka yrken som skulle omfattas av detta, så vi får väl anta att de omfattar alla kommunala arbeten.

Vi arbetar för att kunna höja löner och status på de kommunala tjänsterna. Dels för att många av de kommunala arbetena redan i dag är lågavlönade, och dels för att det är en ren överlevnadsfråga för oss som organisation. Vi ser att behovet av personal ökar och vi kommer inom en nära framtid att behöva anställa fler. Om vi ska lyckas med det måste vi se till att vara en attraktiv arbetsplats som tar hand om sina medarbetare och erbjuder både en skälig lön och möjlighet till kompetensutveckling och karriärmöjligheter.

Något vi verkat vara eniga om tidigare är att vi behöver fler lärare till Västerås i konkurrens med andra kommuner. Menar Källberg att vi då ska anställa de nya unga lärarna som är vår framtid till 75 procent av lönen? Eller ska de vara en undantagsgrupp? Och vilka fler yrken tycker Folkpartiet då är undantagna?

I sina yrkanden vill Ragnhild Källberg att förhandlingar ska inledas med Kommunal för att teckna dessa avtal. Varför väljer hon bara att fokusera på den grupp som har lägst löner inom kommunen?

Folkpartiet har nationellt sänkt arbetsgivaravgiften för 14 miljarder kronor. Både Finanspolitiska rådet och Konjunkturinstitutet har konstaterat att åtgärden gett en ytterst marginell effekt. om ens någon. Det skapade inga nya jobb. Nu ska de börja sänka lönerna också! Folkpartiet och Ragnhild Källberg har blivit ett lönedumpningsparti och detta till ingen nytta.

Vi kommer aldrig någonsin att verka för lönedumpningsavtal. Det är fel väg och gå och det är inte så vi kommer åt ungdomsarbetslösheten. Man når inte dem som står längst ifrån arbetsmarknaden genom lönedumpning. Vill man ge personer en ärlig chans att komma in på arbetsmarknaden måste vi få en grundskola och ett gymnasium som har förmågan att fånga upp dem som inte har motivationen, kräver extra stöd eller har det väldigt svårt. Vi behöver ha fler lärare, fler specialpedagoger och skolvärdar på skolorna.

I Folkpartiets initiativ står att anställningen ska omfattas av handledning och utbildning under ett år. Inget mer. Inget om hur det ska gå till eller vad planen och målet är, inte hur stor del av anställningen som ska omfattas av detta eller vad resultatet blir.

Handledning och utbildning ser vi som självklara inslag på alla arbetsplatser, för alla, oavsett ålder. Utbildning i arbetet kräver handledning, tydliga utbildningsmål och en koppling till utbildningsystemet där utbildningen resulterar i ny kunskap och något konkret.

Detta är inte bara en lokal fråga utan högst en nationell. Kommunerna behöver ett ökat statligt stöd för att kunna tillföra dessa resurser. Mer resurser till skolan är högre prioriterat än sänkta momssatser och enorma skattesänkningar. Dessvärre verkar ju Folkpartiet i rakt motsatt riktning när man tvärtom minskar det statliga stödet till skolan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons