Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Vogelius: Det krävs nya vårdvindar i Västmanland

Annons

Efter tv-programmet Kalla fakta den 4 oktober, i vilket vi fick exempel på de stora belopp vissa privata familjeläkare i Västmanland tillskansat sig genom åren genom att undanhålla sina patienter vård (sjukgymnastik, psykolog, provtagningar), krävs vissa förklaringar.

Tittar man på de nyckeltal som visar vilken vård som ges ser vi att många fler än de som visades i programmet har sparat ordentligt på rehabilitering och provtagningar. De flesta familjeläkare ingår nämligen i Praktikertjänst - en organisationen vars främsta mål är att dölja och förvalta läkarnas pengar. Detta har pågått sedan 1995.

I ett inlägg i VLT den 8 oktober berömmer sig Carema över att inte ha dragits med i den sörja som den nya administrationen måste skaffa sig insyn i. Visserligen visade sig Caremas bolagsrapport i ordning men patienterna nekas även här liksom inom den offentliga vården valfrihet. Detta är den Gordiska knuten.

I och med att den förra inkompetenta administrationen tillät att valfriheten försvann, och att läkarna fick rehabiliteringspengarna att dela ut eller behålla efter eget gottfinnande, tillät man också en kultur att utvecklas. Sviterna av denna såg vi en liten del av i Kalla fakta.

Nu krävs nya friska vindar i Västmanland. Ny regering - ny politik. De som försnillat pengar bör återbetala, de tjänstemän som hållit systemet under armarna bör avlägsnas från primärvården eftersom de varit välinformerade hela tiden.

Remissfritt till sjukgymnasten så att patienten får valfrihet och att vallöftet hålls. Inga fler toksystem, tack!

Som jag tidigare nämnt gör sjukgymnasten den mekaniska diagnosen och läkaren den medicinska diagnosen. Dessa diagnoser kräver olika kompetens och det är idag ett mycket gammalmodigt tänkande att läkaren skall bestämma.

Staffan Vogelius

representant för privata sjukgymnaster inom Legitimerade sjukgymnasters riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons