Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Vogelius: Släpp remisstvånget!

För två veckor sedan skrev jag en debattartikel här i VLT om hur bra det är att man äntligen i vårt landsting funderar på om man ändå inte skall ge patienterna remissfritt till sjukgymnastik.

Annons

Hela vårt land har numera remissfritt till sjukgymnast - en självklarhet år 2007. Sjukgymnastik idag är en mycket självständig del inom läkekonsten och är på sätt och vis frikopplad från allmänmedicinen. I klartext betyder detta att en familjeläkare förstår mycket lite av den mekaniska diagnos en sjukgymnast ställer. Då det gäller vårt rörelsesystem är den mekaniska diagnosen lika viktig som den medicinska.

Ortopeden är en person inom medicinen som också tänker mekanik men vi har olika platser i behandlingskedjan. Fullständigt otidsenligt alltså att ha remisstvång till sjukgymnast.

Helt absurt är det också att familjeläkaren är den som har någon sorts bestämmanderätt över huruvida patienten får gå till sjukgymnast eller ej och till vem. Det tål att upprepas än en gång att Västmanland är det enda landsting som envist håller fast vid denna ordning.

Torsten Källberg (fp) är den som har hand om primärvården men han tvekar. Han vill gärna ha remissfritt och ge patienten förtroendet att välja själv men han är också rädd för de kostnader detta kan medföra. Naturligtvis kommer kostnaderna att öka men marginellt mot vad man sparar i andra led. Detta kan konstateras av de stora utredningar man hittills gjort i våra landsting. Det borde alltså vara lätt att släppa remisstvånget i Västmanland.

Om Torsten Källberg, tillsammans med övriga politiker inom primärvården, tittar på Kalla Fakta i TV4 i kväll kommer de att förstå att det inte är kostnaderna för sjukgymnastiken som han bör vara rädd för. Det är snarare så att den absurda västmanländska familjeläkarmodellen, som ger familjeläkaren rehabiliteringspengarna, måste ändras. Dessa rehabiliteringspengar (sjukgymnastik) har familjeläkarna sparat på så mycket som möjligt.

Resultatet av systemet är att man skickat mycket färre remisser till privat sjukgymnastik. En kultur har skapats i vårt län där man nekat patienten fritt val och antingen hävdat att sjukgymnastik inte hjälper eller kommenderat patienten till sin egen sjukgymnast. Detta står i total konflikt med Hälso- och sjukvårdslagen som alltmer betonar patientens valfrihet. Det märkliga är att en koalition av socialdemokrater och vänsterpartister hållit detta system under armarna i alla år, trots att de varit väl informerade om dessa missförhållanden.

Ett gott råd till alliansen inom landstinget: Håll ert vallöfte! Släpp remisstvånget till sjukgymnastiken! Lär av andra landsting, som vid det här laget har mångårig erfarenhet. Se Kalla Fakta så får ni en antydan om hur ni kan spara pengar.

Staffan Vogelius

representant för privata sjukgymnaster inom Legitimerade sjukgymnasters riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons