Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staffan Vogelius: Systemfel med vårdpengar

Annons

Enligt Patientnätverket Kriv (Krav och rättvisa i vården) tyder mycket på att en stor del av rehabiliteringspengarna går till fel ändamål.

Vi privata sjukgymnaster har i 15 år protesterat mot ett system inom primärvården som är så uppbyggt att varje familjeläkare schablonmässigt får pengar för de patienter som är listade hos honom/henne. I denna ersättning ingår rehabiliteringen (läs sjukgymnastik).

Så fort systemet infördes 1995 började familjeläkarna spara på sjukgymnastik. Alla tricks verkade tillåtna och efter alla dessa år är det vanligaste att man skickar till "sin" sjukgymnast. Meningen med detta är att skapa en tratt (ökad väntetid, mindre tillgänglighet). Med denna åtgärd sparar man gott om pengar till sig själv eller sin central.

Det som är mest egendomligt är att alla ansvariga vet sedan länge att pengar går åt fel håll. Även klinikerna lyder under samma villkor. En patient som opererats på ortopeden i Västerås måste rehabiliteras på ortopeden, oavsett om patienten kommer från Surahammar eller Ramnäs. Resultat blir transporter, längre inneliggandetid, ingen rehabilitering trots behov.

Västmanland är unikt. I stort sett överallt i Sverige har man idag remissfritt till sjukgymnastik och inom de få landsting som valt att behålla remissen har man sannerligen inga system där läkaren/centralen tjänar pengar på att säga nej till patienten.

Sjukgymnastik är idag ett yrke i stark utveckling och vår grundutbildning är första steget på väg mot olika specialiseringar. Detta tar man ingen hänsyn till i vårt landsting.

Vetskapen om den potential sjukgymnastiken har både i ett behandlingsperspektiv och för folkhälsan finns inte i det styrande skiktet.

En sjukgymnast ser helt annorlunda på ett muskuloskelettalt problem än en läkare.

Jag kan alltså inte nog påpeka hur galet det är att låta läkaren ha en direkt kontroll över sjukgymnastiken via ekonomisk makt. Sjukgymnastiken kan göra oerhört mycket mer för patienten dels i förebyggande syfte dels i behandlingssyfte om vi får patienten

i tid vilket nästan aldrig är fallet i Västmanland på grund av ett system jag anser fnoskigt.

Dessutom borde patienten ha en valfrihet år 2007. Här är något man kan göra utan att det kostar landstinget en krona. "Lyft bort rehabiliteringspengarna från familjeläkarens kontroll".

En undersökning av familjeläkarcentralernas användning av skattepengar görs nu av patientnätverket Kriv (www.kriv.se). Klicka på nyheter.

Staffan Vogelius

representant för privata sjukgymnaster i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons