Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ dig på de svagas sida,Mats Ericson - de behöver dig

Annons

Sedan åtta år tillbaka har vi i Citykyrkan arbetat för att skapa en bättre vardag för stadens hemlösa och missbrukare. I vårt arbete möter vi dagligen mellan femtio och sjuttio människor som befinner sig på livets skuggsida. Antalet ökar tyvärr och vi, tillsammans med andra, kämpar dagligen för att motivera, hjälpa och stödja våra utslagna vänner.

Vårt samarbete med Västerås stad har varierat men vi tycker oftast att vi ändå möts med respekt. De ekonomiska förutsättningarna har dock alltid varit usla och vår personal, anställda som ideella har alltid fått ge av sig själva, sin tid och sitt engagemang på ett uppoffrande sätt. Vi har nått till vägs ände i hur mycket vi orkar under dessa förutsättningar. Under hösten genomförde vi en aktion utanför Stadshuset för att än en gång försöka visa på situationens allvar.

Detta har lett till att individ- och familjenämnden har kommit med ett förslag om direktbeställning av vår verksamhet. Till vår stora glädje är detta ett förslag till verksamhet som är väl genomtänkt och bra. Ett flertal punkter finns med där fyra av dessa sammanfattade lyder enligt följande:

Citykyrkan ska:

1. Ha en öppen verksamhet för stadens 250 hemlösa.

2. Ge möjlighet för samtal/råd och stöd.

3. Ge möjlighet till sysselsättning.

4. Ha öppet mellan 8 och 16, fem dagar i veckan.

I förslaget till avtal står det också att nämnden förbinder sig att finansiera uppdraget. Förslaget till avtal har tagits i sin helhet av nämnden. Nu till det ekonomiska.

Nämndens första bud var 425 000 kronor per år. Komiskt/tragiskt nog samma summa som vi har fått via föreningsbyrån i år. Man byter system men behåller kaffepengarna. När vi räknar bort vår hyra från de 425 000 kronorna återstår runt 250 000 kronor. Det räcker, utan att ha några pengar till administration, kaffe, planeringstid, toapapper, fortbildning med mera till en dryg halvtidslön.

Då nämnden i förslaget till avtal förbinder sig att finansiera verksamheten anser den alltså att det går att bedriva verksamhet riktad mot 250 hemlösa med öppen verksamhet, möjlighet till enskilda samtal, motiverande sysselsättning och öppettider åtta timmar om dagen på en dryg halvtidstjänst?

Oseriöst, sa vi och fick en vecka senare ett nytt bud på 650 000 kronor. Samma svar från oss. En inte alltför vågad tanke är att förslaget till pengainsats skulle ha sett annorlunda ut om beställningen gått till Proaros.

Att sedan få läsa i tidningen att Mats Ericson menar att det är vi som har för höga ambitioner. Vi gör inte något annat än hanterar nämndens eget förslag till oss. Detta är bara ännu en politikerkrängning. Vi har aldrig sagt att vi ska ha behandling i verksamheten för dessa pengar. Vi undrar bara hur man tänker sig att vi ska genomföra beställningen som nämnden tagit fram och erbjuder sig att finansiera, på en dryg halvtidstjänst?

Vi står gärna för en egeninsats, det har vi alltid gjort. Men är det inte dags att ordföranden tar sina egna förslag på allvar och ser till att på ett trovärdigt sätt uppfylla sina egna ord om finansiering i stället för att kasta ut lögner för att skydda sig själv?

Mats Ericson har alltid påstått att denna verksamhet bör skötas av staden själv, ingen ska behöva vara beroende av allmosor. Var är du någonstans, Mats? Är det till dig dessa 250 kommer? Respektera dessa medborgares val då de dag efter dag kommer till oss för att söka gemenskap och hjälp och se till att använda de kanaler som är upparbetade under många år i stället för att utnyttja dem du samtidigt motarbetar! Ställ dig på de svagas sida, det behöver de!

Björn Nordén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons