Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Standard Poor's ger bra betyg till Västerås

Annons

"Västerås har i dag en svag ekonomi som nära nog är helt utan marginaler om något oväntat skulle inträffa." Så beskriver Västeråsalliansen, där miljöpartiet stödjer de borgerliga partierna, kommunens ekonomi i ett valmaterial som delades ut i samband med Vattendraget.

Det stora och internationellt erkända kreditvärderingsföretaget Standard Poor's tycker inte att Västerås kommun har en svag ekonomi.

Nära nog samtidigt som Västeråsalliansen delade ut sitt valmaterial tillkännagav Standard Poor's nämligen att Västerås kommun uppgraderats till betyget AA, ett betyg som betyder att Västerås kommuns ekonomi får väl godkänt.

Standard Poor's framhåller bland annat att kommunens ekonomi ser väldigt bra ut med stabila finanser som stadigt förbättras. Man pekar också på att Västerås har en växande och dynamisk lokal marknad med en god balans mellan tjänstesektorn och en stark industrisektor, samt att det finns goda framtidsutsikter för arbetsmarknaden i staden.

Vi socialdemokrater är både glada och stolta över Standard Poor's uppgradering. Det är en tydlig bekräftelse på att vi har skött Västerås och kommunens ekonomi på ett bra sätt.

Västeråsalliansen har i stället en påtagligt negativ bild av kommunens ekonomi. Vet Västeråsalliansen något som stadens alla ekonomer och andra ekonomiska bedömare totalt har missat? Jag tvivlar starkt på detta, men de bör belägga påståendet om man tror på vad man själv säger.

Fakta är snarare att Västerås kommun har en urstark och stabil ekonomi som står sig mycket väl i de flesta jämförelser som går att göra.

Västerås kommun har en positiv låneskuld, det finns alltså inga lån i de skattefinansierade verksamheterna. Vi har i stället kunnat låna ut åtskilliga miljoner kronor till Vägverket för att komma igång med utbyggnaden av E18 såväl öster som väster om Västerås.

Både i år och nästa år får nära nog alla kommunala verksamheter full kompensation för löne- och prisökningar. I nästa års budget finns det över 40 miljoner kronor i olika reserver.

Därtill finns det en balansfond, en fond som moderaterna var emot när den infördes. I nuläget finns det 146 miljoner kronor i balansfonden, pengar som kan användas om kommunen skulle gå med underskott någon gång i framtiden.

Till skillnad mot många andra kommuner har vi också en fond för att möta framtida pensionskostnader. Nu har pensionsfonden ett värde på omkring 180 miljoner kronor.

När kommunfullmäktige behandlade budgeten för år 2007 skiljde det 20 miljoner kronor mellan majoriteten med socialdemokraternas och vänsterpartiets respektive Västeråsalliansens budgetförslag till budget för år 2007. I en budget på över 5 000 miljoner kronor är skillnaden mindre än 0,5 procent.

Varför hade Västeråsalliansen inte fler och mer långtgående förslag till exempelvis nedskärningar och besparingar om kommunens ekonomi är så svag och eländig som man själv säger?

Påstående om en svag ekonomi är också egendomligt med tanke på att Västeråsalliansen i nästa andetag är beredda att försvaga kommunens ekonomi ytterligare med en skattesänkning.

Det verkar inte finnas en koppling mellan Västeråsalliansens ord och handling. Det är anmärkningsvärt med tanke på att de vill ta över "regeringsansvaret" för Västerås.

Ulla Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons