Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt överdriven oro kring moms i föreningslivet

Annons

De senaste veckorna har många röster höjts som gällt oro för att de ideella föreningarna i Sverige ska bli momspliktiga. Denna oro är lätt att förstå med tanke på tongångarna i den politiska retoriken och i media.

Jag vill dock understryka att föreningslivets oro i högsta grad är överdriven och onödig. Låt det en gång för alla vara sagt. De allra flesta föreningar kommer även i framtiden att vara momsbefriade !

Många av våra politiska motståndare har i ett års tid ansträngt sig för att skapa en oberättigad oro i föreningslivet. Det är olyckligt och obegripligt att man ägnat så mycket felriktad energi åt att övertolka och överdramatisera utredningens förslag.

Anledningen till att diskussionen över huvud taget kommit upp är att regeringen i en utredning granskat EU:s momsskattedirektiv och hur de kan komma att påverka oss. Inget konstigt med det. Vi är ju medlemmar i EU.

Slutsatsen av denna granskning ger ingen som helst anledning till oro för en idrottsförening, en förening inom kyrkan, en hjälporganisation eller andra ideella föreningar.

Många inslag i media har handlat om second hand-verksamheten. För en vanlig ideell seconhand-verksamhet finns inga momsplaner eller andra skattebesked som är negativa ur deras synpunkt.

Det finns dock en situation då moms kan bli aktuell, nämligen då det uppkommer en konkurrenssituation mellan ideell verksamhet och små företag som bedriver kommersiell verksamhet med samma syfte. Dessutom har vissa ideella föreningar bett att få bli momsbelagda. Det vore direkt fel av oss att inte analysera dessa problem och se till att föreningarna såväl som de små kommersiella företagen kan verka med bra villkor.

Vi socialdemokrater vill ta vara på människors vilja till aktivitet och styrkan i det sociala sammanhanget. Engagemanget i folkrörelser och andra frivilliga organisationer är något vi uppmuntrar och ser som en viktig del i utvecklingen av lokalsamhhället.

Vårt besked till svenskt för-eningsliv är alltså att man inte behöver känna oro för momsen för framtiden. Min förhoppning är att alla som värnar det ideella föreningslivet inte ska fortsätta att sprida osäkerhet kring detta besked.

SVEN-ERIK ÖSTERBERG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons