Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starta ett Barnahus i Västerås!

Annons

Vi vill ha ett Barnahus i Västerås för utsatta barn i hela Västmanland. Alla barn som utsätts för våld och övergrepp måste få rätt till skydd, stöd och rättssäker utredning, oavsett var de bor. Barn ska inte som i dag skickas runt till olika institutioner. Socialtjänst, polis, åklagare, BUP, sjukvård och rättsmedicin ska samordna sina utredningar av brott, skydd och behandling.

Vid utredningar om övergrepp och våld slussas barnen ofta runt mellan olika myndigheter. Myndigheternas rutiner är sällan gjorda med barnens bästa som utgångspunkt. Barnet förhörs på polisstationen, undersöks på sjukhus, är med på möten på socialkontoret och BUP-mottagningen.

Ungefär 11 000 misstänkta fall av våld och övergrepp mot barn polisanmäls varje år. Bara var femte anmälan leder till åtal. I Västmanland polisanmäldes över 320 fall om våld mot barn förra året. Många förövare går fria och barnet får inte upprättelse för de kränkningar de utsatts för. När tystnaden kring våldet bryts får många barn ändå inte den hjälp de har rätt till. När det fungerar som sämst blir det utsatta barnet ett offer för rättsprocessen.

Barnahus är en trygg och barnvänlig plats där misstanken om brott mot barnet och barnets behov av stöd och behandling utreds. Poängen med Barnahuset är att alla myndighter som behöver ha kontakt med barnet samverkar under ett och samma tak, istället för att barnet som idag slussas runt mellan olika personer och myndigheter. De utreder gemensamt brottet mot barnet och barnets behov av hjälp och stöd i en gemensam lokal anpassad för barn. På så sätt minskar påfrestningarna på det redan utsatta barnet. Myndigheterna kan ta ett bättre helhetsgrepp för insatser som ger barnet upprättelse, stöd, skydd och behandling. Barnahuset ger också samlad kunskap och kompetens, där de vuxna i olika yrkesroller kan lära av varandra om vad som är ett bra bemötande av barn.

I dag finns Barnahus som försöksverksamhet på sex orter i Sverige. Vi vill ha ett Barnahus i Västerås - för utsatta barn i Västmanland.

Agneta Berliner

Riksdagsledamot (fp), Västmanland

Ulla Lennersand

Ordförande Rädda Barnen Västmanland

Anette Gerhardsson

Ordförande Liberala kvinnor Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons