Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten förföljer knallen

Annons

Råkar du vara en av de mellan 15 och 20 miljoner besökarna på de omkring 700 marknaderna som årligen arrangeras i landet? Du kanske tänker besöka marknaden som är på Rocklunda i Västerås nu i helgen. Hur skulle Du reagera om marknaderna I Sverige skulle försvinna

Det gamla anrika marknadslivet hotas, många marknader startade i det här landet redan på 1200-talet. Men nu händer det saker som kan komma att - bildligt talat - ta död på åtskilliga knallar och mer bokstavligt på själva marknaderna.

Tillvaron för oss knallar har med åren blivit allt tuffare. Allt färre kan ha denna urgamla sysselsättning på heltid för sin försörjning. Detta hänger inte bara ihop med konkurrensen från de stormarknader och lågprisvaruhus som formligen exploderat på senare år. Den skulle vi klara, för vi har inget emot konkurrens.

Snarare handlar det om samhällets syn på oss, och som nu pressar våra företag till det yttersta i stället för göra det enklare för oss som utlovats.

En ny lag planeras där alla knallar tvingas skaffa en kassaapparat. Detta oavsett om denna kommer att fungera eller inte. Många apparater har ju en tråkig tendens att inte fungera alls utan ström eller att ge upp vid minus 25, ösregn eller stekande sol. Och det är under sådana förhållanden som vi heltidsknallar många gånger måste arbeta.

För det enskilda knalleföretaget innebär det ökade kostnader med tiotusentals kronor. Beroende på storleken på knalleföretaget så kan det röra sig om så mycket som hundratusen kronor. Polisen börjar att ta betalt för sitt arbete vid evenemang som exempelvis marknader. Det privata shoppingcentret slipper att få en räkning när polisen måste ingripa vid exempelvis ett bråk på restaurangen. Marknadsarrangören däremot kommer att tvingas betala pengar till polisen om samma sak inträffar i öltältet.

Priset för detta får vi knallar betala i form av höjda platshyror. Inom loppet av ett år har bensinnotan stigit med två kronor per mil. Och vi tillhör ett släkte som kör många mil. Annars skulle det bli ödsligt på just din marknad. Knallar har inget rykte om sig att gnälla i onödan. Vi är vana vid långa arbetsdagar, oändliga resor, taskiga toaletter, oregelbundna matvanor och vår arbetslokal är generös på vind och vatten, kyla och snö.

Som grädde på moset så har vi även högre hyror än den bofasta handeln som finns i sin ombonade och varma miljö. Men för oss är nu måttet rågat. Vi, som är organiserade i branschföreningen TOMER, kräver att samhället ändrar kurs. I åtskilliga länder betraktas marknadslivet som en kulturell företeelse och resurs. Något att vårda och värna. Skulle inte detta kunna vara något också för Sverige? Om inte, så med tanke på de miljontals människor som är roade av att gå på marken?

Stig Wiklund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons