Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Kudryk (v): Flygplatskramarna dagdrömmer

Annons

Nu är flygplatskramarna i farten igen! Ni vet, de som inte ser något negativt med flygplatsens årliga underskott på 20 miljoner kronor och dess konsekvenser för skattebetalarna. De som tycker att det är ok att ge pengar till en flygplats som ingen flyger från. De som tycker det är ok att göra natursköna Björnön till ett kalhygge för att envist leva upp till sina visioner om "en expansiv flygplats".

Men drömma går ju. I en artikel i VLT ger hela bo- lagets styrelse sin syn på hur bra Västerås Flygplats "skulle kunna" bli. Västerås flygplats "skulle kunna bli en miljöramp" ut i världen. Flygplatsen "kan" enligt författarna bli så mycket.

Det är skrämmande att detta nu är det enda som återstår för bolaget: önsketänkande! För ingen kan få mig att tro att de idéer som presenteras av artikelför-fattarna på något sätt är unika. Det mesta av det som tas upp har i någon mån sagts förut, men trots goda intentioner så förverkligas aldrig planerna. Från 2003 och framåt har skattebetalarna varit med och bidragit med över 100 miljoner kronor för att täcka flygplatsens underskott.

Jag tror inte att västeråsarna skulle ha några problem att komma på bra saker att göra för de pengarna. Vad sägs om en sänkning av busstaxorna? Eller en satsning på grönområden och parker? Bygga en saluhall mitt i centrum? Vad sägs om att anställa fler förskollärare eller rusta upp Kristiansborgsbadet? Till skillnad från flygplatsen är detta saker som västeråsarna har nytta av.

Det värsta är att det inte finns någon botten i tunnan. Flygplatsen blöder och den blöder rejält. 2008 började med ett underskott på 20 miljoner kronor. Innan året knappt börjat gör man alltså ett minus.

Tänk dig att du betalt alla dina räkningar för april, men att du har lika mycket kvar att betala när maj börjar. Och då har du inte fått räkningarna för maj ännu. Tänk sedan att detta upprepas nästa månad. Så stort är underskottet för flygplatsen om man jämför med hushållsekonomin.

Av fullmäktiges sju partier är det bara miljö-partiet och vänsterpartiet som har vaknat. De andra fem verkar envist ha övertygat sig själva om flygplatsens förträfflighet, trots att bara fem procent av passagerarna som flyger från flygplatsen är västeråsare.

Att drömma är bra. Som politiker ska man ha visioner. Men när en dröm år efter år visar sig omöjlig att uppnå är det lönlöst att hålla sig fast vid den. Medan flygplatskramarna drömmer forsar skattemedel ner i den bottenlösa tunnan.

Hur länge vill du som västeråsare sponsra detta?

Stefan Kudryk

ledamot av Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons