Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Kudryk (v): Målet borde vara utbildning, inte vinst

Friskolejätten John Bauer har sålts till det danska investmentbolag Axcel. John Bauergymnasiet i Västerås får således en ny ägare.

Annons

Enligt bolagets hemsida siktar Axcel på att äga andra företag i tre till sju år för att sedan sälja av dem till högstbjudande. Bolaget skriver på hemsidan att man köpt John Bauer därför att man ser att friskolornas antal och betydelse kommer att öka i Sverige.

Så här det alltså ut i svenskt skolväsende idag. Anonyma företag köper skolor endast för att kunna sälja dem med vinst. Skolan har likställts med fastighetsspekulation där lägenheter köps, snyggas till, och säljs till skyhöga vinster.

Vilka konsekvenser ägarbytet får för eleverna och för undervisningen verkar vara av mindre betydelse. I fallet Axcel erkänner bolaget till och med att man inte har någon tidigare erfarenhet av att äga utbildningsföretag. Men vinst räknar de med att kamma hem, annars skulle John Bauer vara ointressant.

För dem är våra elever endast "kunder" och deras framtid har blivit en kommersiell handelsvara som vilken annan.

Det är intressant att se vilka konsekvenser sådana här försäljningar får för elevernas möjlighet att vara delaktiga och påverka skolan. Blir det enklare eller svårare för en elev på John Bauergymnasiet att göra sin röst hörd? Hur sugna är de på Axcel på att lyssna till Västeråselevernas synpunkter, speciellt när deras önskemål skulle minska storleken på vinsten?

Det finns partier och politiker som ägnar mycket av sin vakna tid åt att propagera för hur bra friskolorna är för svenskt utbildningsväsende. Men tycker dessa personer att detta är en bra utveckling? Är det positivt att företag som Axcel kan ta de skattepengar man får för att bedriva undervisning, och istället stoppa dessa pengar i fickan på sina investerare?

Jag tycker att det är bättre med en skola där det högsta målet är en bra utbildning, inte vinst.

Stefan Kudryk (v)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons