Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Kudryk (V): VLT talar med kluven tunga

VLT är en borgerlig tidning. Därför är det inte konstigt att tidningens ledarsida tycker att i stort sett allt regeringen Reinfeldt hittar på är bra.

Annons

Ledarsidan har under regeringens maktinnehav bland annat givit eko åt borgerlighetens krav på stramare tyglar på arbetsmarknaden. Arbetslinjen ska hållas. "Det ska löna sig att jobba", skrev ledarredaktionen den 13 augusti, 2007. Men i en artikel om vårdnadsbidraget på ledarplats den 3 mars verkar redaktionen ha ändrat uppfattning.

Den granskning som tidningen redovisar på nyhetsplats samma dag visar att det är flest kvinnor som tar ut vårdnadsbidrag och stannar hemma med sina barn för 3 000 kronor i månaden per barn. Den kvinnofälla som oppositionspartierna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, har varnat för i åtskilliga debatter och tidningsartiklar verkar ha infriats.

Men detta faktum är inget som stör ledarredaktionen. Kanske är det lika bra att kvinnorna stannar hemma när arbetsmarknaden ser ut som den gör, skriver man. Redaktionen menar att det är bättre att kvinnor är hemma och pysslar om barn, och lyfter vårdnadsbidrag, än att försöka skaffa sig ett jobb.

Är det här Dagen Tvärtemot? Helt plötsligt ska arbetslinjen överges. Det är helt OK att kvinnor stannar hemma och sköter om barn, istället för att försöka sig på en karriär. Vips, så har ledarredaktionen tillintetgjort åratal av jämställdhetsarbete. Dessutom verkar bidrag, ett ord som får nästan alla borgerliga representanter att se rött, nu plötsligt vara OK.

Det vore klädsamt om ledarredaktionen tog tidningens egen granskning på allvar och insåg den oroväckande utvecklingen. Vårdnadsbidraget flyttar kvinnor längre från arbetsmarknaden och cementerar könsroller (mamman är hemma med barnen och pappan jobbar). Eller accepterar VLT:s ledarredaktion vad som helst i den allsmäktiga valfrihetens namn?

Stefan Kudryk

vänsterpartist och pappaledig

VLT svarar:

VLT är en liberal tidning, men det betyder inte att ledarredaktionen alltid tycker att allt som regeringen eller regeringspartierna hittar på är bra. Det senaste förslaget, det KD-märkta om barnbonus, vann inget gehör hos oss. Tvärtom (Läs ledarbloggen på vlt.se). Avskaffandet av kårobligatoriet är vi inte heller särskilt förtjusta i.

Vi tycker fortfarande att det ska löna sig att jobba. Vi tycker också att föräldrar ska få bestämma själva hur de fördelar sin föräldraledighet och vem som ska nyttja eventuellt sökt vårdnadsbidrag. De föräldrar som ansökt om, och fått, vårdnadsbidrag, har valt själva att stanna hemma med sina barn lite längre än vad föräldraledigheten medger. Dessutom hade flera valt att vara hemma med barnen även utan vårdnadsbidrag.

Det "pyssel" som hemmavarande förälder ägnar sig åt är också ett jobb. Det är inget att fnysa åt.

VLT:s ledarredaktion

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons