Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sten Axelsson: Det finns mycket att göra för nya polisledningen

Annons

Nu har Västmanland fått en ny biträdande länspolismästare, som efterträder den förra som aldrig var på plats utan någon annanstans i världen. Det visar tydligt att detta ledarskap kan skötas med armbågen.

Vi har i Västmanland en poliskris. Man går tidvis på ministyrka redan innan semestrarna har påbörjats. En tredjedel av poliserna skall ha semester enligt semesterlagen. Jag kan lugnt påstå att det blir en trevlig sommar för buset, men inte för de poliser som skall upprätthålla lag och ordning.

Den nye länspolismästaren har lite att ta tag i. Bland annat tillse att Kolbäcksådalen får polisförstärkning. I dagsläget finns en polis i yttre tjänst, och han jobbar åtta timmar. Resten av tiden är det öppet land. Nu kommer säkert förklaringen: resten klaras med utryckningsstyrkan! Men detta är en mörkning av läget eftersom de inte hinner med sina egna

åtaganden.

Om man nu har tillräckligt med resurser, varför åker man då inte på ordningstörningar och brott som gör att allmänheten känner oro och osäkerhet? Tala om för allmänheten hur det faktiska läget är! Sluta mörka, annars leder till att förtroendet urholkas ännu mer!

Och nu till den situation som lett till att poliserna flyr länet. Det är mycket enkelt och stavas "pengar". Om grannlänen Örebro, Uppsala, Eskilstuna och Stockholm betalar poliserna mellan 2 000 och 5 000 kronor mer per månad - varför då stanna i Västmanland? Det är dags att polismyndigheten Västmanland synkroniserar lönerna med övriga län så att poliserna stannar kvar.

Den nye rikspolischefen som har polisens och allmänhetens förtroende har ett år på sig att få ut hälften av de poliser som jobbar som pappersvändare i yttre tjänst. Han har faktiskt själv satt målet så och det bör betyda att han vill nå detta.

Jag tror inte att han klarar det. Men man kan ju alltid hoppas.

Jag kommer att följa poliskrisen i Västmanland och hoppas att allt går mot det bättre!

Sten Axelsson

före detta polis

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons