Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sten Tolgfors (m): Handel öppnar dörrarna till samtal om allt

Stefan Kudryk (v) ifrågasätter i en artikel i VLT den 28 augusti regeringens engagemang för mänskliga rättigheter i Kina.

Annons

Sorglustigt kommer kritiken från ett parti med en minst sagt oklar historia vad gäller att värna demokrati i relation till kommunistiska länder. Faktum är att handelsrelationerna fungerar som en dörröppnare till samtal om frågor som berör allt från mänskliga rättigheter till miljöhänsyn. Tack vare svenska företags närvaro i Kina samt att regeringen konsekvent står för frihandel så är vi också en trovärdig samtalspartner. Kudryk misslyckas med att se de positiva ringar på vattnet som ökad frihandel ger.

Förutom att bidra till goda relationer kan svenska företag i Kina dessutom agera goda exempel på arbetsgivare och därmed förbättra arbetsvillkoren. När jag var i Kina besökte jag en rad svenska företag, för att på plats se hur arbetsförhållandena för de anställda ser ut. Jag är glad över att de svenska företag jag träffat tar frågorna på stort allvar, i en miljö där utmaningarna är omfattande.

Det är företagets eget ansvar att hantera etiska frågor men också att ta konsekvenser av gjorda val. För det är till syvende och sist konsumenten som bestämmer vilket uppträdande som belönas. Företag som upplevs behandla anställda illa, eller saknar miljöhänsyn ser snabbt att marknaden minskar.

I takt med att Kinas ekonomiska tillväxt ökar börjar arbetsvillkoren sakta förbättras. Lönerna är låga, men stigande. Men ännu kvarstår betydande problem. Att då inte ha goda handelsrelationer till Kina innebär att man undergräver alla möjligheter att bidra till ett bättre liv för kineserna.

Handel har en positiv inverkan på människors levnadsförhållanden och jag är övertygad om att min efterträdare kommer att föra samtal om exempelvis arbetsvillkor och mänskliga rättigheter i Kina.

Sten Tolgfors

Före detta handelminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons