Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiftet: Bättre miljö genom fasteinsamling

I morgon, på Palmsöndagen, avslutas årets fasteinsamling i alla Svenska kyrkans församlingar. Målet är att få in 45 miljoner kronor för åtaganden i hela världen.

Annons

Det var biskop Åke Kastlund, drivande eldsjäl och präst i Västerås domkyrka som på 1950-talet framsynt tog initiativ både till fasteaktionen och Lutherhjälpen, som numera ingår i kyrkans samlade bistånds- och missionsinsats - Hela Världen. Då var Västerås med och skrev historia.

Miljoner medmänniskor i nödens länder har fått konkret hjälp och nytt livsmod genom fasteinsamlingarnas många insamlade miljoner. Mångas u-landsengagemang har väckts och nytt livsinnehåll har skapats även i Sverige genom de meningsfulla kampanjerna. Kyrkan var först med internationell nödhjälp och har ofta gått före resten av samhället. I år handlar fasteaktionen påpassligt om Klimat och Vatten. För vi har direktkontakt med klimatförändringarnas obönhörliga verklighet!

Kyrkan fortsätter att gå före.

Vi ligger nog bäst till bland alla svenska biståndsorganisationer, (Sida och Diakonia delvis undantagna) när det gäller att tydligt våga fokusera på klimatförändringarna som den grundläggande orsaken till hungerkrisen, den tilltagande jordbrukskrisen och många av de stora och små konflikterna i världen. Ärkebiskopens internationellt uppmärksammade interreligiösa klimatmöte i Uppsala i november har bidragit till kyrkans solida kunskaper om hoten mot ekosystemen. För kyrkorna är detta Guds heliga skapelse som vi är kallade att förvalta.

Allt fler ärliga och ansvarsmedvetna människor inser att omedelbara, extraordinära och realistiska beslut på högsta politiska nivå är nödvändiga för att rimlig framtidstro och livsmening skall bevaras under decennierna framåt. De fattiga folken drabbas redan och kommer snart att utsättas för mycket värre prövningar när glaciärerna smält och torkan förvärrar situationen ytterligare. Människor som minst bidrar till klimatförändringen drabbas mest. Kyrkorna söker därför tillsammans med miljörörelsen och vetenskaplig expertis att påverka politikerna till mer realistiska åtgärder.

Men i västvärlden är vi inte riktigt drabbade än, varken av finanskrisen eller klimatkrisen eller av den därav starkt förvärrade livsmedelskrisen. Dock finns en liten förhoppning nu, att en rejäl omprövning av det globala finanssystemet också på samma gång kunde föra med sig att man började räkna in den ödesdigra globala ekologiska krisen i bokföringen. De båda hör ju intimt samman. Kommer USA att nu ta över ledningen i klimatarbetet?

I Afrika och Asien och Latinamerika - där vi i kyrkans internationella arbete har våra vänner och medarbetare - är folk redan drabbade genom torkan och översvämningarna som kommit i klimatförändringarnas spår. Där vill vi finnas och göra det lilla vi kan. Och det är förstås inte alls litet. Genom framgångsrika miljöprojekt stöds bönder i Etiopien som får hjälp med bättre utsäde, komposteringskunskap och vattenprojekt för att de i det här läget ändå skall kunna försörja sina familjer. Genom fasteinsamlingen motverkas torkan genom framgångsrika dammbyggen i många länder och motverkas ökenspridningen i Mauretanien. Vi stöder trädplantering i Tanzania och försöker sätta stopp för den illegala skövlingen av regnskog i Honduras och mycket mer. Allt handlar om att hushålla på ett nytt och bättre sätt med vattnet, när det kommer.

Per Larsson

Brita Söderwall

för Rådet för internationellt arbete i Västerås stift

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons