Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig Henriksson (v): En magnifik uppvisning i väljarförakt

Annons

I ett enda EU-land fick folket lägga sig i sina egna angelägenheter. Nu har alltså Irland sagt nej till Lissabonfördraget och då ska det enligt EU:s egna regelbok ha fallit, eftersom "grundlagsändringar "kräver

enhällighet. Men vad säger då eliten? Ja, de säger högst skrämmande saker.

"Medlemsländerna har investerat så mycket politiskt kapital i Lissabonfördraget och det ska mycket till för att de ska ge upp så lätt. Risken är att det leder till en negativ atmosfär." Detta sägs av Margot Wallström, född i Kåge, Västerbotten, fostrad i SSU och riksdagsledamot och minister i Sverige

innan hon blev EU-kommissionens förste vice ordförande, med ansvar för institutionella relationer och kommunikations-

strategi. "Kommunikationsstrategi" var det!

Man kunde annars stillsamt fundera över om inte ett struntande i regelboken möjligen kunde leda till "en negativ atmosfär" bland vanligt folk? Men det spelar kanske ingen som helst roll. "Rösta ni, men vi ska nog ordna till det här om ni röstar fel."

Hur kan det ha blivit på det här viset att det i de allra flesta länder i EU är helt normalt att de politiska eliterna inte ens tillfrågar folket? Och skulle någon göra det och få fel svar - ja då ska man hantera det så det svaret inte spelar någon roll. Demokrati? Är det inte snarare ett närmast magnifikt väljarförakt? Och det helt ogenerat!

Och i koncentrationslägret Guantànamo sitter illegalt arresterade människor år efter år utan vare sig rättegång eller dom. Och världsamfundets och Sveriges protester - någon som hör dem?

Och imorgon, den 18 juni, röstar riks-

dagen om att tillåta brevöppning av alla brev i det här landet som skickas elektroniskt. Och av allt att döma kommer en

majoritet i riksdagen att säga ja till den här rena polisstatslagen. Brevöppning har alltid ansetts vara en extremt integritetskränkande åtgärd och bara i skumma polisstater har det suttit mustaschprydda män i uniform och ångat upp brev som rutinåtgärd. Och nu är vi där - bara med en annan teknik. Hur kan det komma sig?

När eliten så öppet och just ogenerat

visar sitt förakt för väljarna så är det kanske inte så konstigt att man får svar med samma mynt. I senaste väljarbarometern får de så kallade sverigedemokraterna över fyra procent - någon som kan ana ett samband?

Allt det här är ett klimathot nästan i paritet med det bokstavliga. Eller som Björn Afzelius skrev för nu ganska många år sedan:

"Vakna upp, fatta mod, börja se dig omkring! Bli inte en av dem som bara står där sen och säger att jag visste ingenting … Ogräset växer och frodas … Vakna upp, fatta mod, börja se dig omkring! Så du kan säga till dina ungar när de frågar dig en gång - att du var en av dem som stod emot."

Stig Henriksson

kommunalråd

Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons