Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig Henriksson (v): Friskolor saknar ofta bibliotek

Agneta Berliner tar i ett välformulerat inlägg den 17 juli upp ett angeläget problem där hon vill lagstifta om elevers rätt till skolbibliotek.

Annons

Detta bland annat med hänvisning till ett minskat läsande och sämre läsförmåga bland svenska ungdomar.

Men det finns en sida som kanske i det här sammanhanget förtjänar belysas och det är friskolorna. Visserligen saknar 17 procent av de kommunala skolorna egna skolbibliotek, men friskolorna sparar regelmässigt in på denna kostnad. Trots att man kan få statligt bidrag har 70 procent av friskolorna i Stockholm och 90 procent i Göteborg varken sökt eller fått bidraget.

Det är kanske ett hårddraget samband, men man kan svårligen låta bli att fundera över om det är så att den minskade läskunnigheten som konstaterats sedan 90-talets början har samband med friskolereformen som kom 1992?

I vart fall är det lite förvånande att flertalets friskolors totala n onchalans på området inte med ett ord berörs i Agneta Berliners inlägg, men oaktat det är problemet stort och reellt även om jag inte tror på att lagstiftning är den rätta vägen.

För den som vill fortsätta att strunta i elevers behov kan man naturligtvis sätta upp en hylla i ett låst rum och kalla det skolbibliotek.

Ett bättre sätt är kanske att många skolors brist på denna funktion lyfts fram i debatten. Där en redovisning ingår som konsumentupplysning i de mer glättade marknadsföringsprodukter skolorna i dag använder sig av för att ragga elever och intäkter?

Stig Henriksson

Kommunalråd (v) Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons