Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig Henriksson (V): Välförtjänt otur för FP

Annons

Folkpartister har i en motion föreslagit att landstinget bland annat ska verka för att få till stånd avtal som sänker lönerna med 25 procent för anställda upp till 24 år.

I motionen hänvisas till att ungdomsarbetslösheten är mellan 7 och 50 procent Och visst har alliansregeringen kapitalt misslyckats med sin arbetslinje, i det kan vi vara överens.

Jag tycker dock skillnaden mellan män och kvinnors löner under alliansregeringens tid ökat tillräckligt mycket. Jag har alltid uppfattat folkpartister som genuint intresserade av jämställdhet.

Men lite för mycket prat om attityder och lite väl blinda för strukturer. Har inte Torsten Källberg och Helena Hagberg alls funderat över vilket kön som skulle drabbas mest om vi sänkte lönerna med cirka 25 procent i landstinget?

Som en ledtråd kan jag berätta att merparten av landstingets arbetstagare är kvinnor, noga räknat 80,9 procent. Men av de under 24 år är hela 89 procent kvinnor.

Samtidigt driver Folkpartiet kravet på ett avskaffande av värnskatten. Hur slår det ur jämställdhetsperspektiv? Låt mig ge en ledtråd! I den högsta inkomstdecilen är 70 procent män.

Jag har alltid ansett att Folkpartiet är det alliansparti som hållit jämställdhetens fana högt, trots att man accepterat horrörer som vårdnadsbidrag. Men nu börjar jag tvivla.

På landstingsfullmäktige på självaste FN-dagen behandlades denna motion.

Jämställdhet mellan män och kvinnor har varit ett centralt mål i FN:s arbete i mer än 50 år. Jämställdhet mellan män och kvinnor finns inskrivet i FN-stadgan från 1945. Ibland har man, som sagt, otur.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons