Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig Moberg: Alla ska ha möjligheter att utvecklas

Under 40 års tid har svenska elevers kunskap kontinuerligt försämrats. Om man empiriskt bedömer den pedagogik som tillämpats, så måste domen bli att den har varit helt fel och omdömen som pseudovetenskap ligger nära till hands. Kan det vara så att kunskapsnivån är omvänt proportionell mot antalet professorer i pedagogik?

Annons

Det finns goda skäl att förändra skolpolitiken och lyckligtvis har vår nuvarande regering påbörjat denna process. Den svenska vänstern är nu på krigsstigen och den debatt som förs blir allt hätskare och allt mer ohederlig. Det senaste paradexemplet på detta är Anders Caringer och Lena Schilström från Västerås Pedagogiska idéforum som formligen öser ur sig otidigheter mot folkpartiet och gör absurda jämförelser mellan skolor och fängelser. Jag hoppas innerligt att inte en enda krona av våra skattepengar används för att understödja eller köpa tjänster från deras verksamhet!

Elitklasser är ett bra initiativ även om namnet är illa valt och det som egentligen behövs är att nivån höjs i hela landet. Svenska elever har tappat ett års matematikkunskap under en tioårsperiod och om man betänker att denna process påbörjades för 40 år sedan så är det lätt att förstå hur allvarlig situationen är.

Elitklasser i dag kan kanske i bästa fall nå den nivå som 1960-talets studenter hade. Matematik är grundläggande för naturvetenskap och teknik, som i sin tur är basen för vårt välstånd och vår förmåga att lösa de stora utmaningar som vår planet står inför.

Återinför det som fungerat tidigare, till exempel maktmedel för lärare att stävja olämpligt uppförande, allmän och särskild kurs samt obligatoriskt betyg vid fler tillfällen. Detta innebär inte Caligulas återkomst. En höjning av lärarens kompetens, lön och status är också nödvändig.

Vänsterns skolpolitik präglas av okunskap, kunskapsförakt och är djupt orättvis. Rättvisa är inte att hålla alla på samma låga nivå, utan att acceptera olikheter och ge alla möjligheten att utveckla sin fulla potential. Skolpolitiken enbart är ett tillräckligt skäl för att hålla vänstern borta från makten.

Stig Moberg

civilingenjör och forskare

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons