Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig Reinholdsson: Avveckla landstingen!

Annons

För några veckor sedan kunde man i Svenska Dagbladet läsa propaganda för storlandsting i Mälarregionen signerat Bo Könberg (fp). Han hänvisade bland annat till försöken med Skåne, Västra Götaland och Stockholm. Vårt eget kommunalråd, Elisabeth Unell (m), var inte sen att hänga på.

Ofta framhålls den högspecialiserade sjukvårdens behov som motiv för sammanslagning till större landsting. Det finns

ingen evidens för att det blir billigare eller bättre med större landsting och den högspecialiserade vården fungerar ändå.

Resultatet av regionaliseringen förskräcker. Det har varit en soppa utan like. Pratar man med läkare och fackliga företrädare som jobbar i storlandstingen är bilden massivt negativ. Megalomanerna verkar ha fått härja fritt. Dessutom har

växlande politisk majoritet lett till kortsiktighet och ideliga 180-graderssvängar; bolagisering - avbolagisering, sammanslagning - isärplockning och så vidare.

Ineffektiviteten är i det närmaste total på en del ställen.

Storlandsting är ett rent politikerprojekt utan värde för produktion av sjukvård. Möjligen finns vinster inom andra samhällssektorer än vården.

När jag blev västmanlänning var moderaterna det enda partiet som uttalat var emot landsting. För mig var det enda orsaken att rösta i landstingsvalet över huvud taget. Var partiet står idag är däremot oklart.

Myten om läkarbrist odlas flitigt bland annat av politiker. Sverige har sedan 1970-talet utbildat mer än var hundrade medborgare till läkare. Sverige är med en läkare på 300 personer världens läkartätaste land. Sedan 1970 har antalet läkare tredubblats.

I ett VLT-inlägg den 6 maj propagerar sociologen Jonas Ek för en ökning av antalet utbildningsplatser. Motivet skulle vara att så många söker men inte kommer in på utbildningen, och att det är en social snedrekrytering.

Det kan inte vara någon demokratisk rättighet att studera till läkare. Avgörande för patienten är inte läkarens sociala bakgrund utan den professionella kompetensen, som förutsätter viss begåvning, och inga studenter har mig veterligen nekats studieplats på grund av sin bakgrund. Ökat antal läkarstuderande har dessutom redan försämrat kvaliteten i den kliniska utbildningen. Medicinarnas studentorganisation har i flera enkäter bekräftat en på många håll undermålig handledning. Det finns heller inget lagrum för att avstänga för läkaryrket olämpliga individer.

Dagens dimensionering av läkarutbildningen är fullt tillräcklig, i flera europeiska länder finns redan arbetslöshet bland läkare - något som vi kanske skulle se här också om de befintliga resurserna användes på ett bättre sätt.

Med den totala brist på kompetent ledarskap, incitament och personalpolitik som präglar landstingen är inte större landsting lösningen.

Lösningen är en professionell sjukvårdsproduktion befriad från politiker. Avveckla landstingen!

Stig Reinholdsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons