Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholmspendlare: SJ:s vd undviker debatten om de verkliga problemen

I sin debattartikel i VLT den 9 mars använder SJ:s vd Jan Forsberg de äldsta tricken i boken för att undvika en debatt om SJ:s verkliga problem.

Annons

De två ämnen han berör finns det inte några egentliga meningsmotsättningar om. Varken miljön eller kapacitetsbehovet in till Stockholm är någon tvistefråga.

Vad som verkligen behöver debatteras är SJ:s nuvarande problem och inriktning. SJ har kört tåg i mer än hundra år och är utan tvekan bäst i Sverige på detta.

SJ har under långa perioder gått så dåligt att man tvingats skrota sin vagnpark.

Idag har man inte någon ledig kapacitet när resenärerna vill åka tåg. Det är det som gör att vi som pendlare varje dag tvingas stå från Sundbyberg till Enköping. Bor man i Enköping tvingas man ofta stå åt båda hållen.

Jan Forsberg kan inte lastas för SJ:s gigantiska felinvestering i de nya dubbeldäckarna.

Så vitt jag förstår togs investeringsbeslutet innan han blev ansvarig. I ett brev till mig förra året skriver Jan Forsberg att alla kapacitetsproblem försvinner bara dubbeldäckarna kan sättas i trafik i slutet av året. Tyvärr har detta inte visat sig vara mer än en from förhoppning.

Jag är orolig att SJ:s ledning än en gång sticker huvudet i sanden och satsar på att problemen löser sig i framtiden med en eventuell utbyggnad av spårkapaciteten in till Stockholm.

Vi kan inte vänta!

Vad SJ:s ledning behöver göra är att lösa problemen med de förutsättningar som står till buds nu. Det som krävs är fler vagnar i tågsätten, flexibilitet i tidtabellsläggningen, en "det går att göra"-attityd.

Vinn sympati hos resenärerna genom att våga erkänna att det blir fel ibland, men visa också handlingskraft genom att rätta till det som blir fel. Släpp fram all den expertis som måste finnas i företaget!

Jan Forsberg tog över ett företag i verklig kris. Den tiden verkar nu vara över. Det ska Forsberg ha all heder av. Långt ifrån alla företagsledare har de egenskaper som krävs för att få en koloss av det här slaget på fötter. Det har säkert varit tuffa tag internt på SJ och inte minst för oss resenärer.

Men nu är det dags för SJ att släppa på bromsen, gå vidare och bli ett modernt reseföretag.

Attityderna i hela organisationen måste förändras och det arbetet måste börja från toppen.

Kanske det behövs en företagsledare med andra talanger för att få över ytterligare resenärer till tågen.

För där har Jan Forsberg så rätt: det finns inget mer miljövänligt sätt att resa än att ta tåget!

Harald Jochnick

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons