Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd det ukrainska folket

Annons

Det är uppenbart att presidentvalet i Ukraina inte genomförts på ett demokratiskt sätt. Rapporter om valfusk och regelrätta kränkningar av de medborgerliga och politiska rättigheterna strömmar in. Trakasserier mot anhängare av oppositionens kandidat Jusjtjenko, samt mot internationella valobservatörer, har förekommit. Oppositionens representanter i lokala valkommissioner har sparkats utan anledning. Den enda tv-kanalen som hyser några som helst sympatier för Jusjtjenko, Kanal 5, har på vissa orter i landet stängts ned. Listan med övergrepp är lång.

Det framstår som allt tydligare att Jusjtjenko skulle ha vunnit valet om det genomförts på ett korrekt sätt. Som etnisk ukrainare och demokrat ser jag därför med oro på utvecklingen. Oavsett vad man tycker om de enskilda kandidaternas politiska ställningstaganden ska befolkningens vilja i demokratiska val aldrig förtryckas! Den grundläggande principen för ett folkstyrt samhälle lever Ukraina i dag inte upp till.

Vänsterpartiet har i Sveriges Riksdag ställt en fråga till utrikesminister Laila Freivalds, där vi frågar ministern vilka åtgärder hon tänker vidta för att Sverige ska driva på demokratiseringen i Ukraina. Svaret vi fick gav mig, och säkert många andra ukrainare, hopp inför framtiden: demokratisering är en förutsättning för att EU:s och Sveriges allt djupare kontakter med Ukraina ska fortsätta. Jag hoppas nu att Sverige lever upp till detta och även fortsättningsvis är med och leder utvecklingen mot ett öppet och demokratiskt Ukraina! Det är viktigt att ett utsatt folk som detta känner internationellt stöd. Mina tankar går därför till det ukrainska folket, och jag hoppas att jag inte är ensam om det!

Stefan Kudryk

Ordförande, vänsterpartiet Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons