Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp och belägg för hyreshöjningar i Västerås

Nu börjar förhandlingarna om hyror i hela Sverige. Som vanligt blir det en tuff period där Hyresgästföreningens uppgift är att försvara intressena från landets hyresgäster som förväntar sig att boendekostnaderna inte ska öka mer än andra kostnader gör.

Annons
Har pengar. Hyresgästföreningen tycker att Mimer har god ekonomi och att bostadsbolaget därför inte behöver höja hyran.foto: vlt:s arkiv

I årets förhandlingar arbetar vi efter parollen Stopp och belägg. Det är dags att sätta stopp för oskäliga krav på hyreshöjningar, och det är dags för hyresvärdarna att belägga vad de behöver pengarna till. Fler av de stora allmännyttorna går med stora vinster och levererar vinster till sina ägare – kommunerna. Men allmännyttorna ska inte vara någon kassako för kommunerna. Hyresgäster ska inte tvingas betala en extra skatt via sin hyra.

Vår utgångspunkt är att inga hyror ska höjas i de tre stora allmännyttorna i vår region: Mimer i Västerås, Gavlegårdarna i Gävle och Uppsalahem i Uppsala. Alla bolagen finns på mycket starka marknader, har höga uthyrningsnivåer och mår mycket bra ekonomiskt.

Förra året redovisade Mimer ett resultat på drygt 10 miljoner, Gavlegårdarna cirka 25 miljoner och Uppsalahem drygt en och en halv miljard kronor. Uppsalahem delvis på grund av en stor fastighetsaffär. Samtliga bolagen har omsättningstillgångar på mer än fyra miljarder kronor. Hyresutvecklingen har sett stabil ut och bolagen delar ut goda vinster till ägarna – kommunerna.

I dessa tre bolag bedömer vi att den ekonomiska situationen är så stark att bolagen inte behöver mer tillskott från hyresgästerna. Bolagen klarar av förvaltning, avsättningar, renovering och nyproduktion med de pengar som finns. Den hyresnivå som nu råder räcker gott för att fortsätta vara starka bolag. Om de kan visa annat är vi givetvis beredda att titta på de argumenten, men att år efter år förvänta sig att hämta in en hyreshöjning till en redan stark kassa är inte givet.

Vi är inte ute efter att sänka några bolag eller tvinga kommunerna att stötta upp, vi menar bara att kraven på hyreshöjningar måste vara välbelagda och rimliga. Hyresgästerna är inga pengapåsar. Bostadsföretagen måste givetvis kunna kräva hyresnivåer som gör att de har en stabil och långsiktig ekonomisk utveckling, så att de kan hålla sina hus i gott skick. Och det har de, det garanterar hyresförhandlingarna. Hyresnivåerna och den långsiktigt säkra avkastningen gör det naturligtvis intressant för privata investerare att etablera sig i de stora orterna Västerås, Gävle och Uppsala.

Nyligen sänkte Riksbanken reporäntan med 0,25 procent. Den är nu återigen nere på den historiskt sett mycket låga nivån 1,25 procent.

Det är glädjande nyheter för Sveriges fastighetsägare. Deras lån är visserligen bundna i varierande längd, men sammantaget är låga räntor naturligtvis ekonomiskt gynnsamt för fastighetsägare. Det måste även märkas i hyresgästernas plånböcker.

Förra året krävde fastighetsägarna hyreshöjningar på i genomsnitt 4 procent. Vi landade på 2,47 procent, trots att flera orealistiska krav från fastighetsägare på allt ifrån 6 procent till 20 procent damp ner i våra brevlådor. Mimer krävde 3,5 procent och landade på i genomsnitt 2,95 procent, Gavlegårdarna krävde 4,4 procent och landade på 2,9 procent. Hyreshöjningen i Uppsalahem blev 2,47 procent.

Ökningen av konsumentprisindex ligger i år på omkring 1,4 procent. Det finns alltså ytterligare utrymme för fastighetsägarna att använda pengar till underhåll. Det finns som vi ser det ingen anledning för dessa bolag att ta in mer pengar. Snarare tvärtom och det är därför vi säger stopp och belägg!

Stora belopp ligger på förhandlingsbordet. Hyresgästerna betalar 100 miljarder kronor i hyra varje år. För varje procents hyreshöjning urholkas hyresgästernas konsumtionsutrymme med en miljard. Vi tar ansvar för ekonomin i vår region.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons