Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa alla stopplagar!

Annons

För oss moderatkvinnor innebär jämställdhet att kvinnor och män ska ha lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter i livets alla delar. Det innebär bland annat att män och kvinnor ska ha lika möjligheter att uppnå ekonomiskt oberoende. Verkligheten ser dock annorlunda ut. Kvinnor tjänar mindre än män och tillbringar fortfarande mer tid med hemarbete än män.

Män och kvinnor arbetar på olika ställen i samhället, den svenska arbetsmarknaden är tydligt könsuppdelad. Cirka hälften av alla kvinnor arbetar inom den offentliga sektorn, men 82 procent av alla män arbetar inom den privata sektorn.

De kvinnodominerande yrkena har inte samma status och samma villkor som de mansdominerade. Vänsterkartellen inför stopplagar i stället för startlagar. De vill att alla bara ska arbeta inom den offentliga sektorn. Socialdemokraterna och vänstern säger nej till att låta kvinnor och män starta eget eller att knoppa av verksamheter. De säger nej till att bilda personalkooperativ eller stiftelser inom exempelvis vårdområdet. De inför etableringsstopp i många landsting i landet. Frågan är varför.

Vi moderater vill att fler kvinnor och män ska få möjlighet att välja arbetsgivare. Det handlar om att det skall finnas både kommunala och olika privata arbetsgivare.

Vi vill att fler ska ha möjlighet att starta eget företag och få utvecklas inom det område där de har kompetens och engagemang. Stoppa alla stopplagar och inför i stället startlagar. Sverige har inte råd att låta så många goda krafter förloras.

Kvinnor som i dag arbetar inom exempelvis barnomsorg och har bytt arbetsgivare från en kommunal verksamhet till en privat vittnar om en betydligt bättre arbetssituation, kortare beslutsvägar, större utvecklingsmöjligheter och större möjligheter att själva kunna påverka sin livssituation.

Många kvinnor vill starta eget eller personalkooperativ. Låt det vara möjligt. Låt kvinnor i mycket större utsträckning få välja mellan olika arbetsgivare. Detta ger kvinnor och män ett jämställt samhälle, där alla har lika möjligheter, skyldigheter och rättigheter.

Ann-Kristin Ekman, Elisabeth Unell och Jessica Polfjärd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons