Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa diskrimineringen av äldre

Annons

EU har fattat beslut om att en lag om diskriminering av äldre ska införas i alla EU-länder före 2006. Land efter land har nu stiftat lagar, men Sverige tvekar.

Frågan har ansetts för komplicerad och därför har vi begärt uppskov i EU och i stället tillsatt en utredning. Diskriminering av äldre är således fortfarande tillåten enligt svensk lag och kommer att så förbli - trots EU:s direktiv.

Jerzy Einhorn, under 25 år chef för Radiumhemmet i Stockholm och sedan riksdagsman för kristdemokraterna under en period, skrev i sina memoarer: "Sverige är världsbäst på att diskriminera äldre, att konsekvent utesluta dem från parlamentet och andra beslutande församlingar. De svenska riksdagspartierna anser inte att de behöver de äldre".

I sin bok Åldersupproret skrev journalisten Ludvig Rasmusson hösten 2005: "Ingenstans i världen är man så negativ mot äldre som i svensk politik, teve och press. Attityden är: håll till godo med era pensioner och stör oss inte".

När socialdemokraternas partisekreterare vid förra valet fick frågan varför inte partiet nominerar några kandidater som är över 65 år svarade han:

"Riksdagsarbetet är ett heltidsjobb som inte lämpar sig för pensionärer".

Frågan är om de äldre accepterar att bli förbigångna och diskriminerade på det här sättet. Pensionärerna är ju ändå 30 procent av väljarkåren och vid valet i september kan de om de så vill säga ifrån att nu får det vara nog.

Det finns ju ändå ett parti, om än litet, som tagit som sin uppgift att sätta pensionärernas intressen i fokus, som kräver att löftena till pensionärerna ska hållas, att pensionerna ska följa den allmänna prisutvecklingen utan reducering med de 1,6 procent som riksdagen beslutat, och att de svagaste i samhället ska få kraftiga förbättringar. Det är SPI, Sveriges Pensionärers Intresseparti.

Våra valsedlar kommer att finnas utlagda i alla vallokaler den 17 september. Om bara en av åtta pensionärer använder den val-sedeln kommer SPI in i riks-dagen, med minst 15 mandat.

Vi kan då bli vågmästare och med kraft driva kravet på en rimlig och rättvis behandling av "den generation som byggde landet".

Ernst Lahti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons