Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa folkmordet i Sudan!

Annons

Fred är något vi tar för givet. En tillgång vi nästan inte tar oss tid att uppskatta. Fred ger möjlighet att röra sig fritt, välja arbete, njuta av livets goda och att växa både som människor och som nation.

Men för miljoner människor är fred en dröm som ter sig så nära, men ändå så fjärran. Meningslösa krig, etnisk rensning, religiösa krig, slaveri, svält och terror härskar.

Vad handlar det om? Svaret är ganska enkelt. Det gäller fördelning, makt, frihet, religion, naturresurser, land, oberoende och överlevnad.

Sudan är inte bara Afrikas till ytan största land, utan också en stor oljeproducent. Men i stället för att ta vara på sin rika kulturella och religiösa mångfald, och satsa på utveckling för att förbättra för alla invånare, har regimen i Sudan investerat i krig mot det egna folket.

Det sägs ofta att historien upprepar sig och att man lär sig av andras misstag. Men en blick i backspegeln visar en återkommande oförmåga att lära av andras misstag. Mänskligt liv, som en gång ansågs heligt och ovärderligt, har förlorat sitt värde - något vi kan se genom det ökande våldet mot och massmördandet av oskyldiga civila.

I södra Sudan, Darfur och Kordofan dödas afrikanska män medan deras fruar och barn våldtas, torteras och tas till fånga, för att sedan tvingas till tvångsarbete i norra Sudan.

Enligt Christian Solidarity International finns det minst 100 000 svarta kristna eller animistiska slavar i norra Sudan. Medan dagens slaverimotståndare fortsätter att protestera, håller resten av världen med om att det är fullständigt fel och oacceptabelt, men alla väntar på att någon annan skall göra något åt problemet.

Därför har inte mycket gjorts för att stoppa slavhandeln. För slavhandlarna, för dem som behöver fångars tvångsarbete och för dem som hoppas tjäna snabba pengar genom vapenförsäljning, förblir krig en bra och vinstrik affär.

Tyvärr kan inget mindre än en internationell intervention och hårda påtryckningar rädda Sudan från slaveri och fortsatta övergrepp. Bara ord kan inte hjälpa Sudans folk, inte heller kan de stoppa mördandet och lemlästandet av oskyldiga civila.

"Om givarländers regeringar är seriösa om att sätta stopp för våldet i Darfur, måste de göra något åt övergreppen som underblåser krisen såväl som de humanitära konsekvenserna", säger Peter Takirambudde, från Human Rights Watch´s Afrikaavdelning. "Utan ett starkare internationellt stöd för afrikanska unionens intervention kommer våldet i Darfur att fortsätta."

Som andra folk kan sudaneserna skratta och skämta. Men när det kommer till diskussioner om deras framtid är de försiktiga och misstänksamma. De granskar varje bokstav och detalj i de förslag till fördrag som läggs fram. Misstroende härskar som ett resultat av tidigare avtalsbrott. Löften har givits och dokument undertecknats, men det återstår att se om de kommer att respekteras och genomföras.

Vad gick fel? Hur kan mardrömmen stoppas? Med tanke på vad som tidigare har hänt krävs internationella styrkor, obeservatörer, utveckling, investeringar, omvärldens uppmärksamhet och mycket påtryckningar. Oljebolag som tjänar pengar på oljehandeln behöver investera, anställa och skydda de omgivande områdena för att skapa tillväxt.

Medan fredsansträngningar från olika nationer, som IGAD-länderna, fortsätter att spela en viktig roll för att få de krigande parterna till förhandlingsbordet, är det av yttersta vikt att alla uppgörelser blir bindande.

De behöver genomföras av alla parter med hjälp av FN:s fredsbevarande trupper, med ett tydligt mandat, och med fredsbevarande trupper från olika afrikanska länder. Det behövs mer muskler för att verkligen genomföra det som har överenskommits. Med andra ord är det lättare för ett lejon att lyckas än för en kattunge. Fortsatt ekonomiskt stöd från Europa och stöd från IGAD-staterna är också avgörande för fredsprocessen.

Sanktioner kan inte ensamma ge fred i Sudan. Det borde finnas en internationellt erkänd lag som skyddar ett lands befolkning mot folkmord, en lag som skulle ge FN:s fredsbevarande trupper rätt att intervenera och stoppa masslakt av oskyldiga civila. Ingen regering skall ha rätt att massmörda sin egen befolkning i skydd av krig eller religion. Det är dags att sluta vänta på att någon annan skall göra något. Det är dags att få slut på mardrömmen i Sudan.

Anita Muchilwa-Wallén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons