Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa friåret!

Annons

Regeringens förslag om ett friår för 12 000 anställda nästa år, har av regeringen beräknats till en kostnad av 1,5 miljarder kronor. Denna summa har av regeringen tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet ansetts vara väl investerade pengar för att komma tillrätta med ohälsotalen på arbetsmarknaden.

Att det blir stora problem för de arbetsgivare som ser välutbildade och erfarna medarbetare gå hem, för att ersättas av vikarier och mindre erfarna medarbetare, det är oväsentligt tycker regeringen och dess stödpartier.

Nu visar det sig att regeringen har räknat fel. Eller de har förskönat siffrorna? Kostnaden för att låta 12 000 personer som har arbete gå hem och inte göra någonting är fyra miljarder kronor. Vem kan försvara en sådan kostnad? Det är en orimlig summa pengar som satsas på att människor inte ska göra någonting.

Regeringens stödpartier tror att välfärd är en råvara, som kan delas ut efter behag. De har inte insett att välfärd är någonting som varje generation får arbeta ihop. Att regeringen får betala ett pris för att sitta kvar på taburetterna är helt klart och i detta fall passar det också in på regeringens mål, där arbetslösheten ska ner till fyra procent.

Av utredningsinstitut har det också framgått att friårets syfte inte har infriats, nämligen att långtidsarbetslösa och invandrare ska komma in på arbetsmarknaden och trots de resultaten, så vill regeringen och deras stödpartier ända satsa ännu mer pengar på denna "lyxreform".

Folkpartiet har presenterat olika förslag på hur vi ska komma tillrätta med arbetslösheten, alltifrån borttagande av förmögenhetsskatten till avdrag för hushållsnära tjänster. Om det senare förslaget skulle genomföras skulle det omedelbart visa positiva siffror i arbetslöshetsstatistiken. Hur kan vi vara så säkra på att det blir så? Ja, vi kan titta på våra grannar i öst, där har de infört avdragsrätt för hushållsnära tjänster och det har skapats tusentals nya jobb.

Socialdemokraterna tycker inte att ett sådant förslag skapar tillräckligt "fina" jobb, utan man satsar hellre fyra miljarder på att

arbetande människor ska gå hem under ett år och ersättas med andra, som många gånger redan har ett jobb.

Gustav Möller var en gång socialminister i socialdemokratisk regering och han hävdade att misshushållning med skattemedel var att jämföra med stöld. Vad ska man då säga om ett förslag där man regeringen och dess stödpartier "kastar bort" fyra miljarder kronor?

Straffet borde bli att de inte får förnyat förtroende kommande mandatperiod.

Sigge Synnergård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons