Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa stopplagen, Ylva Johansson

Annons

Bakom regeringens mantra om vård, skola och omsorg döljer sig ett annat, ett slags skuggmantra: Stoppa, hindra och förbjuda.

Med de ledorden lotsar sig regeringen fram i tillvaron, i all synnerhet socialdepartementet. Återigen är en stopplag inom sjukvården på tapeten, vilken angriper dem som bedriver sjukvård i annan regi än landstingens.

Nya ministrar riskerar att falla in i samma politiska fastlåsningar. Om nu inte blivande vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson visar ett unikt mod. Remisstiden för den nya stopplagen går ut den 31 augusti. Ylva Johansson tillträder den 13 september. Därmed skulle hennes första insats kunna bli att stoppa stopplagen.

Hon skulle då ansluta sig till det moderata budskapet om att det är viktigt att ta tillvara alla goda krafter i vården. Vi måste bli bättre på att ta hand om vårdpersonalen och vårdentreprenörerna, inte minst eftersom de ofta förenas i en och samma människa. Vårdpersonal utgör en betydande del av ägandet av den fristående sjukvården i vårt land.

Vi ser i dag hur landsting, vars politiker har välkomnat förnyelse och mångfald, har lyckats förbättra vårdkvaliteten och personalens villkor. Vi vet genom ett flertal undersökningar att även den verksamhet som bedrivs i offentlig regi förbättras när den utsätts för konkurrens. Människor lär av varandra när olika vägar får prövas.

Det borde vara en självklarhet att den förnyelse och mångfald som på sina håll har förbättrat primärvården även skall erbjudas sjukhusen. Stora förbättringar kan åstadkommas vid akut- och universitetssjukhus om blivande statsrådet Johansson vågar lätta på regleringens tumskruv.

Se bara på Stockholms läns landstings försäljning av S:t Görans sjukhus. Enligt avtalet mellan sjukhuset och landstinget kommer verksamheten där att drivas med omkring 10 procents lägre kostnad. Motsvarande avtal finns för Simrishamns sjukhus och Lundby sjukhus på Hisingen i Göteborg. Enbart effektivitetshöjningen på S:t Görans sjukhus motsvarar över 2 000 höftledsoperationer eller över 200 hjärttransplantationer. Varje år. Om alla sjukhus i Sverige kunde ställa om till en lika framgångsrik vård skulle 10 miljarder kronor årligen kunna användas till annan angelägen verksamhet.

Det är denna exemplets makt som leder regeringen att desperat rycka i nödbromsen och med alla medel stoppa förnyelsen. Regeringen är helt enkelt livrädd för att moderat politik skall lyckas med det som socialdemokratin så kapitalt har misslyckats med. Det får bara inte bli bättre vård med vår politik, eftersom det skulle undergräva den socialdemokratiska världsbilden. Hellre då använda sig av mantrat stoppa, hindra och förbjuda.

Mantrat har ingenting i en demokrati att göra. I praktiken är det ett underkännande av valresultaten i landstingen i efterhand. Den lokala demokratin slås sönder. Regeringen vill monopolisera makten, precis som den vill monopolisera sjukvården. Sådan är socialismen.

Om Ylva Johansson inte stoppar regeringens stopplag hotas utvecklingen av sjukvården. Det blir förbjudet att investera i eller starta företag som kan ge människor bättre behandling. Redan i dag tvingas vi åse vårdföretaget Capios flykt till Frankrike och Storbritannien, samtidigt som sjukvården här hemma skriker efter förnyelse och mångfald.

Förbudslagen skulle, om den går igenom, bli ett brott mot rättvisa och moral. Enligt vår mening bör de som kan erbjuda bättre sjukvård än andra också belönas för det, vare sig de är undersköterskor, avdelningschefer eller de som investerar i sjukvård. Att tjäna pengar på att utveckla sjukvården är inte fult, vare sig man är sjuksköterska eller entreprenör.

MARIA DELLHAM

CHRISTER G WENNERHOLM

MIKAEL CEDERBRATT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons