Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större regioner och modiga politiker för framtidens sjukvård

Annons

Vi tror precis som Göran Arvidsson att det krävs större regioner för att klara framtidens sjukvård. Landstinget Västmanland har sedan länge samarbetat med andra landsting för att få mer och bättre service till befolkningen för skattepengarna.

Bland annat har landstinget en gemensam nämnd med Sörmlands läns landsting för att utveckla länssjukvården. Västmanland samarbetar med flera andra landsting när det gäller varuförsörjning, kollektivtrafik, ambulanssjukvården, den högspecialiserade vården och i Mälardalsrådet om regionala frågor.

Det finns fler goda exempel på hur landstinget arbetar för att få resurserna att räcka till mer. Sedan lång tid har landstinget ett samarbete med Försäkringskassan och i norra delen av länet inleds nu en samverkan mellan Försäkringskassan, länsarbetsnämnden och landstinget som ska leda till bättre rehabilitering och få tillbaka folk i arbete. Målet är att detta samarbete så småningom ska omfatta hela länet.

Tillsammans med länets kommuner bildar nu också landstinget "Västmanlands kommuner och landsting", en förening för att öka samarbetet mellan landsting och kommuner och lösa gemensamma frågor.

För att klara framtidens sjukvård med en åldrande befolkning, större medicinska möjligheter och ökande krav från medborgarna krävs mod av dagens politiker. Det har vi haft i Västmanland. En stor politisk enighet beslutade att satsa på närsjukvård till äldre, kroniker och multisjuka och koncentrera läns- och akutsjukvården. Omorganisationen har sänkt sjukvårdskostnaderna med 1 000 kronor per invånare.

Det har inte gått omärkt förbi. Många har varit kritiska, men vi ser nu att vi har kunnat behålla den höga medicinska kvalitén och samtidigt fått plus i bokslutet. Som politiker måste vi alltid överväga hur skattebetalarnas pengar används på bästa sätt så att alla kan få en rättvis och bra sjukvård.

Därför måste också vi som sjukvårdshuvudmän se till att klara det inom våra gränser. Vi vill inte se att människor börjar söka sig utomlands för vård, just för att det kommer leda till ökade klyftor.

Långt ifrån alla har möjlighet av praktiska eller sociala skäl att söka sjukvård utomlands. Därför måste människor kunna få bra sjukvård utan väntetider i sitt hemlandsting.

Glenn Andersson

Monika Wilander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons