Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strategin för hemlösa ligger fast

Annons

Ett par inslag i VLT behöver kommenteras. Elevhemmet på Hässlö passar inte bra för hem-lösa. Det kom vi fram till redan i höstas efter att ha besökt lokalerna och låtit dem som arbetar med hemlösa och missbrukare inom Proaros överväga olika möjligheter. Sammanfattningsvis skulle det bli alltför svårhanterligt att samla så många missbrukare i samma hus.

Även om man skulle låta de "nyktra" bo längst upp och ha ett akutboende i markplanet, skulle det bli svårt att hålla ordning i lokalerna. Särskilt som det bara finns gemensamma duschutrymmen i källarplanet.

Att samla resurser och föra ihop många hemlösa under ett och samma tak ger även andra nackdelar. Vi skulle behöva lägga ner såväl akutboendena på Tennkronan och Piren, som de andra boendena på Tennkronan och Håven. Även om vi skulle frigöra lokaler som skulle passa för exempelvis ett ungdomsboende, fann vi sammantaget att det inte skulle bli någon bra lösning.

Vad vi kan se har de som nu väcker förslaget inte förstått att kollektiva lösningar inte passar alla. Allra minst för dem som man verkar ömma mest för. De sämst ställda av de hemlösa klarar oftast inte att vara tillsammans med många andra. Det blir för stökigt och jobbigt för dem och de håller sig undan.

Det är bakgrunden till att vi tagit fram modellen med de små röda stugorna som placeras ut två och två med tillsyn från personal i olika omfattning beroende på vad stunden kräver.

Här kan vi se att folkpartisterna Göran Landerdahl och Christer Malm heller inte förstått vitsen med de så kallade modulerna. I ett inlägg den 6 februari vill de avveckla modulboenden och sprider en rad missuppfattningar kring vad hemlösa behöver. De verkar också förespråka storskaliga lösningar för att kunna ifrågasätta den planering som hela individ- och familjenämnden står bakom - inklusive moderater och folkpartister!

De två små röda stugorna på Skultunavägen har efter en viss oro fått acceptans av de närboende. Tyvärr sprids en massa rykten och falsk information, men faktum är att grannar ringt oss i Stadshuset och varit oroliga för att de som bor där ska behöva flytta - när det nu fungerar så bra! Det kan vara bra att veta när vi nu fortsätter placera ut fler boenden.

Individ- och familjenämnden arbetar med många olika lösningar samtidigt. Det finns inte en plan eller lösning som gäller för alla, utan vi söker olika modeller utifrån vad många olika individer behöver. Det framgår klart av vår strategi och vi är också öppna för nya förslag om boenden och andra arbetssätt.

Ett problem som vi tidigare lyft fram är att det är svårt att få fram lägenheter i Västerås. Det leder till att många tvingas bo kvar på våra motivationsboenden alltför länge. En träningslägenhet med olika former av stöd och tillsyn har visat sig fungera väldigt bra för de flesta. Det är en arbetslinje.

En annan del i vårt arbete är att skapa ytterligare ett boende för dem som både har missbruk och psykiska besvär. Det blir i dagarna offentligt att vi planerar ytterligare ett boende med i stort sett samma upplägg som vi har på Markörgatan, men nu med en lite annorlunda profil. Det kommer att byggas i Bergboda utanför Skultuna med åtta platser och gör det möjligt för några av de så kallade uteliggarna att få ett permanent boende och meningsfull sysselsättning.

Inte bara majoriteten i individ- och familjenämnden utan även företrädare för de andra partierna är överens om tagen. Det blir därför märkligt att det alltid ska finnas de som vet bättre än vi och som även ringaktar den kunskap och de erfarenheter som de professionella socialarbetarna av olika kaliber samlat på sig under årens lopp.

Mats Ericson

Christer Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons