Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stroke i onödan

Annons

Det sägs att politiker vill ha samtal med folket, fast det just nu verkar som om de enbart slår på trumman för sig själva och drämmer till övriga medtävlande med ett slag i huvudet - och - vad vanligt folk anser, det struntar de helt i!

Vi har ju en så kallad offentlig debatt, men hur reagerar makthavarna om folkets frågor inte behagar dem? Jo, då tiger de!

I oktober i fjol skrev två överläkare en artikel i DN-debatt som borde ha rört upp himmel och jord. Rubriken var: "Dålig vård orsakar hundratals slaganfall". Eftersom stroke redan är den tredje dödsorsaken och slår hårt också mot en ständigt ökande skara av yngre, så hade väl ett svar från politikerna varit självklart? Men nej, nej, nej! De båda överläkarna, Thomas Mätzsch vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö och Claes Forsell vid Universitetssjukhuset i Linköping, konstaterar att sjukvården ofta nonchalerar allvarliga symptom som föregår slaganfall, till exempel tillfälliga förlamningar och synbortfall.

Snabba åtgärder är avgörande. Förträngning av halspulsådern opereras för 600 personer årligen. Det borde vara minst dubbelt så många bland de 7 000 som får stroke av just det skälet. Avsevärda förbättringar skulle kunna ske utan någon egentlig tilldelning av resurser. Hur kan sjukvårdsansvariga politiker tiga mitt i en valkampanj?

Tiden är en mycket viktig faktor. Risken minskar med nästan 30 procent om patienten kan opereras inom den närmaste tvåveckorsperioden, men bara med mindre än 10 procent, om operationen sker senare än tolv veckor efter första symptom. Hur många patienter har hunnit bli sämre eller dö sen tisdagen den 11 oktober 2005, dagen då den här artikeln stod att läsa i Dagens Nyheter, bara för att politikerna varit för lata eller likgiltiga inför onödigt lidande?

Vi strokepatienter undrar varför ingen enda reaktion kom från dem? Vi undrar också hur länge vårdapparaten ska tillåta att man kan försena diagnosticering med över två år, därför att magnetröntgen inte utnyttjas i stället för datortomografi i alla de fall så är nödvändigt, det vill säga då propparna är små eller många och inte syns i datortomografen?

En ung kvinna kom in, röntgades i datortomograf och sändes hem... Hon kom in en gång till, allt sämre - med samma resultat... Den tredje gången, då hon var än värre däran, lyckades föräldrarna tilltvinga sig ett löfte om magnetröntgen.

Diagnosen var genast klar och behandling kunde sättas in, men naturligtvis med försämring som följd av dröjsmålet.

För egen del råkade jag ut för detta också: Skickades hem med beskedet att det varken var propp eller hjärnblödning. Efter en vecka hemma måste jag tillbaka på grund av en stor trötthet - och - sändes naturligtvis hem igen med denna underliga trötthet, som läkarna viftade bort med hänvisning till min ålder...

Av en lycklig slump fick jag Anita Jekanders bok "Det gick en propp", där jag läste om en tänkbar förklaring i påpekandet om att många och små proppar inte syns vid röntgen med datortomograf.

Bad en läkare om remiss till magnetröntgen - den tappades bort och jag bad ännu en läkare om det. När jag kom till honom med en domnande arm - det var andra gången en propp ställde till det i mitt huvud - och det hann bli en tredje innan jag till sist fick en undersökning med magnetröntgen gjord. Samma dag fick jag beskedet att min hjärna visade spår av både äldre och nyare proppbildning. Medicinering kunde påbörjas, och jag sändes hem med ansvaret att vara min egen anhörigvårdare...

Det har gått drygt två år sen dess, och inte har det blivit bättre. Tvärtom!

Marianne Israelsson

Vi strokepatienter undrar hur länge vårdapparaten ska tillåta att man kan försena diagnosticering därför att magnetröntgen inte utnyttjas i stället för datortomografi i alla de fall så är nödvändigt, det vill säga då propparna är små eller många och inte syns i datortomografen? frågar Marianne Israelsson, Virsbo.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons