Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentbostäder - inte fråga om temporära lösningar

Annons

I ett debattinlägg den 30 mars, Servicehus som studentboende, gör gruppledarna för oppositionspartierna i Västerås kommunfullmäktige gällande att det kan komma att uppstå vakanser i en del av de servicebostäder som finns i Västerås. Det finns ingen anledning att bestrida ett sådant påstående, men i en viktig aspekt har debattörerna helt fel. Studentbostäder får inte ses på som praktiska tillsvidarelösningar på tillfälliga bostadsöverskott. Påståendet att studentbostäder skulle hyras ut en termin i sänder och inte disponeras över sommaren är alltså helt felaktigt, avseende det bestånd som finns i Västerås och Eskilstuna. Detta fenomen återfinns endast på några få platser i Sverige, där ibland Visby, där fastighetsägarna, på studenternas bekostnad, profiterar på semesterfirare som gärna betalar dyrt för ett sommarboende.

Att vi i Västerås som i nuläget varmt välkomnar inflyttade studenter med en bostadsgaranti som säkerställer deras behov, skulle ta efter Visby-modellen, ser vi som helt främmande och ytterst beklagligt.

Västerås studenter har hyresavtal som möjliggör för dem att disponera bostaden under hela den tid de är studenter, vilket inte ovanligen innebär 4 á 5 år. En utveckling åt motsatt håll, skulle innebära ett rejält kliv i fel riktning, inte minst med hänsyn till "konkurrerande" högskoleorter.

Att ha kvartalsekonomi i sitt boende och vara beredd på att plötsligt flytta på sig, är precis lika ointressant för stadens studenter som för dess övriga invånare.

Sådana lösningar kan endast bli attraktiva om hyresbilden är satt mycket låg och målgruppen endast är de internationella studenter som uttryckligen framfört önskemål om dylikt begränsat korttidsboende.

I övrigt välkomnar Mälardalens studentkår alla goda initiativ till utbyggnad av studentbostadsbeståndet som planeras för att möta framtida behov.

FREDRIK PERSSON ordförande Mälardalens studentkår JAN SANDSTRÖM ordförande studiesociala utskottet, Mälardalens studentkår

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons