Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter ska inte tvingas till socialbidrag

A-kassan är vår rättighet, skriver Johan Lindahl, ordförande i Vänsterns Studentförbund Mälardalen.

Annons

Sverige har begåvats med en regering som skyller arbetslösheten på de arbetslösa, sjukskrivningarna på de sjuka och höga studielån på lata studenter som inte orkar arbeta vid sidan av sina heltidsstudier.

Det tog inte moderaterna lång tid att tappa masken som "det nya arbetarpartiet" som utlovade mer pengar kvar i plånboken. Regeringen föreslår nu en höjning av a-kasseavgiften, lägre ersättning och färre dagar för den som blir arbetslös, slopande av möjligheten till skatteavdrag för avgiften och, inte minst, att a-kassan ska bli obligatorisk. Detta är inte bara en fråga om att arbetslösa kommer att få mindre pengar i plånboken, utan också en indirekt, men högst verkningsfull, attack mot fackföreningsrörelsen och arbetsrätten.

Med högre avgift och sämre ersättning kommer anslutningsgraden att minska och facken bli svagare. Lägre a-kassa betyder också lägre löner. Högern skapar en låglönesektor och för pengarna staten får in på detta ska förmögenhetsskatten sänkas! Detta är högerns klasspolitik.

För studenter levereras ett särskilt paket av försämringar; studerandevillkoret, vilket ger studenter som inte får jobb direkt efter examen rätt till a-kassa enligt särskilda regler, tas bort. Den sista möjligheten till a-kassa på sommaren tas bort. För studenter som inte får jobb återstår bara socialbidrag.

Men a-kassan är ingen välgörenhet, inget bidrag och ingen gåva som vi har fått oss till skänks. Den är en försäkring som vi själva arbetat, arbetar och kommer att arbeta ihop. Den är vår rättighet.

Vi accepterar inte att a-kasseersättningen sänks, att lönerna pressas ner eller att studenter tvingas till socialbidrag. Framför allt accepterar vi det inte, när det bakomliggande skälet är att sänka förmögenhetsskatten för dem som redan har det allra bäst.

Johan Lindahl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons