Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter: Vi kräver att få träffa lärarna!

Det måste vara skillnad på att vara antagen till en högskoleutbildning och innehavare av ett lånekort. Därför väntar vi studenter ivrigt på vad höstens budgetproposition ska erbjuda oss.

Annons

Förhoppningsvis blir det en satsning på att höja kvaliteten. För idag är den största och mest påtagliga kvalitetsbristen i svensk högre utbildning den lilla kontakten mellan lärare och studenter.

Antalet studenter per lärare har ökat kraftigt det senaste decenniet. För de flesta studenter är antalet lärarledda timmar ett stort problem, eftersom huvuddelen av studierna utgörs av enskilda självstudier med svag handledning och klen återkoppling.

En studie som Uppsala studentkår gjort visar att heltidsstudenter kan ha så lite som fyra timmar lärarledd tid i veckan. Det är ju

i mötet mellan lärare och student som det kritiska tänkandet uppstår, något som borde uppmuntras snarare än motarbetas. Det är svårt att tro att blivande lärare, jurister och civilekonomer verkligen har fått den bästa utbildningen för att klara av sitt arbete när man ser sådana siffror.

Vi studenter kräver en utbildning av hög kvalitet som lever upp till förväntningarna på heltidsstudier. Vi kräver mer resurser så att våra lärare kan ägna sig åt det som är det allra viktigaste - undervisning. Det är dags att utbildningsminister Lars Leijonborg (fp) infriar vallöftet om mer resurser till högskolan.

Anna Peterson

Vice ordförande Sveriges förenade studentkårer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons