Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenterna, regeringens bortglömda!

Annons

Studenterna är en av de stora förlorarna på regeringens politik, det visar sig när budgeten granskas och analyseras. Ett dråpslag mot Sveriges studenter är slopandet av studerandevillkoret i a-kassan. Detta villkor innebär att de som fullgjort en utbildning och inte hittar jobb direkt efter studierna har rätt till en grundersättning från a-kassan på dryga 300 kronor per dag. I regeringens politik finns inte studerandevillkoret kvar, vilket innebär att en nyutexaminerad student som inte hittar jobb omgående står helt utan ersättning. För många kan konsekvensen bli att söka stöd hos socialen. Regeringen vill alltså sparka ut studenter som inte får jobb på gatan, och låta kommunerna ta ansvar för dessa.

En annan sida av regeringens politik är att stoppa utbyggnaden av högskolan. Vi närmar oss nu några år, när de stora barnkullarna från slutet av 80-talet vill in på högskolan. Då krävs det fler högskoleplatser för att samma andel som tidigare ska få chansen till högre utbildning. Detta har regeringen valt att inte bry sig om, och tydligen så anser man att högre utbildning inte ska finnas för alla som har tillräckliga kunskaper.

Dessutom har regeringen i sin budget helt struntat i att infria de vallöften om höjt studiemedel som de lockade väljare med under sina valturnéer. Det betyder att studenterna får det fortsatt kärvt, och när den allmänna prisnivån stiger så ligger studiemedlet kvar. Studiemedlet är den viktigaste faktorn som gör att alla, oavsett bakgrund, ska ha möjlighet att studera. Om studiemedlet inte räcker till en skälig levnadsnivå, kommer enbart personer med ekonomiskt stöd hemifrån ha möjlighet att studera. Alternativt krävs det ett jobb vid sidan av studierna, något som ofta kan ge sämre studieresultat. Att studera heltid, 20 poäng/termin, är just en heltidssysselsättning!

Att regeringen gör skillnad på folk och folk blir mycket tydligt när före detta kulturministern Cecilia Stegö Chilò (m), efter bara tio dagar på posten, uppger att hon med största sannolikhet kommer att ansöka om avgångsvederlag, vilket skulle ge henne rätt till sin ministerlön i upp till ett år. Stegö Chilò motiverar detta med att hon måste få tid att få ihop sitt nya liv nu när hon har förlorat både sitt jobb och sitt politiska uppdrag.

Stegö Chilòs ministerlön var 97kronor i månaden, en lön som hon nu efter tio dagars tjänst alltså anser sig ha rätt att få behålla i upp till ett år. En månadslön på 97kronor blir 1kronor på ett år, att jämföra med de cirka 432kronor i studiestöd och lån som en student har att har att leva på under hela sin femåriga högskoleutbildning. Pengar som dessutom till största delen är lånade och skall betalas tillbaka efter avslutad utbildning. Detta rimmar väldigt illa, med tanke på studenternas situation och regeringens inställning till a-kasseersättning för vanliga löntagare.

Det är inte rimligt att en fuskande, skattesmitande tiodagarsminister ska få ett avgångsvederlag motsvarande cirka 2,5 gånger vårt totala studiestöd under fem år samtidigt som studenternas ekonomiska situation och villkor helt ignoreras av regeringen Reinfeldt? Det är uppenbart att tendensen i Reinfeldts Sverige går mot att de rika blir allt rikare och de fattiga fattigare!

Fredrik Pettersson

David Hansen

Ulf Rüdén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons